Covid / Közérzet · 2021.03.28.

Miért hagyta ki a lényeget Orbán?

Pénteki rádióinterjújában nem beszélt az uniós vakcinaszállítmányról

Ha Orbán beszélt volna erről, azt is elmondhatta volna, hogy a következő hónapokban 4,6 millió magyar beoltására elegendő vakcina érkezhet az EU-ból – emelte ki Facebook-bejegyzésében Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője.

Cseh Katalin ezt írta:

Szokásos pénteki nyilatkozatában sok mindenről szót ejtett Orbán Viktor, azonban valamiért nem tartotta fontosnak elmondani, hogy csütörtökön részt vett az Európai Tanács ülésén, ahol az állam- és kormányfőknek Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke áttekintést adott arról, mire lehet számítani az uniós vakcinabeszerzések terén az áprilistól június végéig tartó időszakban.


Ursula von der Leyen elmondta, hogy a második negyedévben: 200 millió adag Pfizer-BioNTech, 35 millió Moderna, 70 millió AstraZeneca és 55 millió egydózisú Johson & Johnson vakcinára lehet számítani az EU-ban. Ez azt jelenti, hogy június végéig 305 millió kétdózisú és 55 millió adag egydózisú vakcina áll rendelkezésre csak azokból az oltásokból, amelyeknek már van uniós forgalombahozatali engedélyük. Ezekkel 207,5 millió európait lehet teljeskörűen beoltani.

Az oltóanyagokat lakosságarányosan osztják el. A kalkulációk szerint a Pfizer-BioNTech oltóanyagából 4,6 millió adag, a Modernából 766 ezer adag, az AstraZenecából 1,5 millió adag, a Johson & Johnson vakcinájából pedig 1,2 millió adag érkezhet a következő hónapokban Magyarországra. A második negyedévben tehát összesen 6,8 millió kétdózisú és 1,2 millió adag egydózisú oltóanyag érkezhet hazánkba, ami 4,6 millió magyar beoltására elég.

Ez az az információ, amit a nagyjából félórás nyilatkozatában Orbán Viktor nem osztott meg az emberekkel. Csak egy kérdés maradt: miért nem?


[fbcomments]