Egyéb · 2021.09.04.

Miért fontos letakarni gyermekeink webkameráját?

A technológia fejlődésének köszönhetően ma már nem számít, hogy egy barátunk az utca vagy a világ másik végén él, webkameránk segítségével bármikor beszélgethetünk vele.

Ez az apró kamera könnyűvé teszi a kapcsolattartást, ebből a technológiából azonban nem csak az emberi kapcsolatok profitálnak. A szélhámosok is hamar rájöttek, hogy az eszközt akár kémkedésre is használhatják.

Néhány éve készült egy fotó a Facebook készítőjéről, Mark Zuckerbergről. A háttérben látszik, hogy számítógépének webkamerája le van ragasztva. Ez akkoriban még paranoiának tűnt, ma viszont már tudjuk, hogy a probléma valós.


Belegondolni is hátborzongató, hogy csalók képesek a gyerekeket is ilyen módon kihasználni. Éppen ezért kifejezetten ajánlott letakarni a webkameráinkat. Főleg annak tudatában, hogy a tizenéves gyermekek rendkívül élvezik a videóhívások, a szelfik, a vlogolás adta szabadságot.

Elővigyázatosságból az alábbiakra érdemes figyelni:

– Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy ha nem használják a webkamerájukat, mindig takarják le azokat. Így ha támadók fel is törik azt, többnyire használhatatlan lesz számukra. Erre a célra már öntapadós webkamera takarókat is vásárolhatunk, amelyeket egyszerűen csak el kell húznunk, ha használni szeretnénk a kamerát.

– Győződjünk meg arról, hogy gyermekeink webkameráinak alapértelmezett beállítása a „kikapcsolt”.

– Használjunk megbízható, naprakész internetbiztonsági megoldást, amely szoftveres szinten képes védeni a webkamerákat, például figyelmeztet, ha egy program hozzá szeretne férni a webkameránkhoz, és lehetővé teszi a letiltását.

– Győződjünk meg arról, hogy gyermekeink ne rakjanak olyan helyre webkamerát vagy kamerával ellátott okoseszközt, ahol azok intim helyzeteket rögzíthetnek, amelyekkel a csalók visszaélhetnek.

– Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy semmi olyat ne tegyenek egy fedetlen webkamera előtt, amit akkor sem tennének, ha valaki nézné őket.

– Mutassunk jó példát gyermekeinknek, és tartsuk be mi is ezeket a szabályokat!

Fotó: investopedia


[fbcomments]