Életmód / Hasznos · 2022.09.18.

Miért fontos felszerelni madáretetőt?

A madarak etetése nem igényel túl sok időt és energiát sem, mégis a kis szárnyas állatkák számára ez sokszor létfontosságú. Ne csak gönyörködjünk az énekesmadarak sokaságában, hanem támogassuk őket a nehezebb időkben! Ez különösen a téli hónapok alatt fontos, amikor nem jutnak elegendő táplálékhoz és ez veszélybe sodorhatja az életüket. A kisebb madarak energiáját szinte felemészti a repülés, s a 40-42 fokos testhőmérséklet fenntartásáról is gondoskodniuk kell.

Ha szeretnél segíteni nekik valahogy, akkor érdemes egy-két minőségi madáretetőt kitenni, némi elemózsiával.

Madáretetési alapszabályok

A nagy energiatartalmú, olcsó eledel 4-5 hónapig is kitart, viszont ha egyszer a kertünkbe szoknak, akkor nem okozhatunk nekik csalódást. Számítanak arra napi rendszerességgel, hogyha felénk repülnek, akkor majd találnak arrafelé valamit. A Designmarket madáretető kínálatában ki is választhatjuk a nekünk tetsző házikót, amiben a finomságok landolnak majd. 


A legolcsóbb és a leghosszabb ideig raktározható madáreledel a napraforgómag. A különféle magvak raktározott tápanyagtartalma a legtöbb madárfaj számára elegendő, még télen is. 

Az itatás már sokkal nehezebb lesz, ugyanis a fagyos időben folyamatosan gondoskodni kell a víz jégmentesítéséről. Ez azzal is járhat, hogy naponta akár óránként ki kell cserélnünk a vizet. Ha kihelyezünk egy almát, akkor abból fagyos állapotban is tudnak csipegetni a madárkák. 

Mi lenne, ha odú is lenne?

Ha nem csak egy fellángolás az életünkben a madarak gondozása, akkor érdemes egy kisebb odút is kitenni nekik, ami megvédi őket a fagyhaláltól a hideg téli éjszakákon. Ne lepődj meg, amennyiben reggelre sokan összebújva feküdnek majd benne, hiszen így tudják felmelegíteni egymást. Ezt a jó szokást tartsuk meg tavasszal is, amikor a fészkeléshez keresnek helyet. 

A legfontosabb aranyszabály azonban az, hogy mivel az egyszer már odaszoktatott madarak visszajárnak, ezért csak akkor kezdjünk el az etetést, ha komolyan gondoljuk azt!

Modern madáretetők nyomában

A madáretetés szó hallatán nagyapám valószínűleg összeeszkábált volna valami madáretetőhöz hasonló kis fakuckót, és ezzel le is lett volna tudva a dolog. Napjainkban viszont sok-sok csinos darab közül válogathatunk. Most kapaszkodj meg! Még design termékek is akadnak a modern madáretető kínálatban!

Választhatjuk a leszúrható, acélból készült változatot, a falra szerelhető kerámia darabokat és az aranyos, porcelán madárkuckókat. Ha biztosak akarunk lenni a dolgunkban, akkor a 2 darabos madáretető gömböket választjuk. 

Persze a hagyományos madáretető házikó ugyancsak elérhető, ezeknek többsége műanyagból és fémből készül. 

A madarak világa érték, de ránk hárul a feladat, hogy segítsünk nekik szükség idején. Ne feledd, már egyetlen madáretető kihelyezésével is teszünk valamit értük.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]