Közérzet · 2021.07.23.

Miért fogy Veszprém lakossága?

Miért fogy Veszprém lakossága? Megállítható-e az elvándorlás Veszprémből? Erről a kérdésről még az önkormányzati ciklus elején interpelláltam a polgármestert – mondta mai sajtótájékoztatóján Gerstmár Ferenc,az LMP veszprémi önkormányzati képviselője.

Majd így folytatta:

– Tettem ezt azért, mert a 2014. októberi választáskor a névjegyzékben lévő választópolgárok száma 47 653 fő, ugyanez a szám 2019-ben 45 601 fő volt Veszprémben. Vagyis jelentősen fogyott a választókorú népesség a városban. Arra voltam kíváncsi, hogy az önkormányzat rendelkezik-e statisztikai adatokkal arra vonatkozóan, hogy a fogyás életkor, iskolai végzettség vagy egyéb mutatók alapján milyen jellemzőket mutat. A polgármester akkor elmondta, hogy sem nemre, korra, foglalkozási típusra vonatkozó kimutatással nem rendelkezik a város. Arról is beszélt, hogy egy fiatal felnőtt számára, aki a középiskolából kilépve elkezdi az egyetemi tanulmányait egy nagyvárosban, a diploma megszerzése után is annak nyüzsgő miliője lehet vonzó. Szerinte nem tudjuk azt a fajta pezsgést biztosítani, ami erős alternatívát jelentene.


Gerstmár Ferenc kifejtette: az Európa Kulturális Fővárosa projekt hoz valamelyes változást ezen a téren, de még mélyebbre kell nyúlni, ha meg akarjuk fordítani a tendenciát. Már csak azért is, mert – a sajtóban megjelent adatok szerint – a pandémia idején, 2020 és 2021 között 705 ember költözött el a megyei jogú városból. Természetesen nem hagyható figyelmen kívül, hogy míg Veszprémben csökkent a lélekszám, addig több környező településen nőtt a népesség, tehát a szinergiákat is érdemes elemezni.

– Mindenesetre Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének érdemben kell foglalkoznia a témával – jelentette ki a képviselő. – Ez kell legyen az egyik kulcskérdése a gazdasági program 2022. március 31-éig esedékes felülvizsgálatának. Annak érdekében, hogy a gazdasági programba releváns elemek kerülhessenek be a lakosságszám alakulásával kapcsolatos tennivalókról, azt tervezem, szeptemberben javasolni fogom a közgyűlésnek, hogy a kérdés megvizsgálására ideiglenes bizottságot vagy munkacsoportot hozzon létre.

Fotó: MTI

Kép forrása: MTI/MTVA

[fbcomments]