Hasznos / Egyéb · 2022.10.18.

Miben több egy Scrum Master egy projektmenedzsernél?

Az álláshirdetéseket böngészve bizonyára feltűnt, hogy mennyi helyre keresnek Scrum Mastert, és ha részletesebben megnézted, láthattad, hogy gyakorlatilag projektmenedzseri feladatokat tartalmaz a kiírás. 

A projektek sikeressége szervezettséget, hatékonyságot és irányítást követel, így van ez már évezredek óta, hiszen nem lennének a fennmaradt építészeti csodák, ha nem folyt volna szervezetten, olajozottan, megfelelő irányítás mellett a munka. De a modern korban a hadiipar is sokat tett a projektmenedzser képzés ismertté válásáért. Ma már minden nagyobb szervezet alkalmaz megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkező szakembereket egy csapat vagy szervezet sikeréért.

Mi az IT projektmenedzser feladata?

A projektmenedzser biztosítja a kitűzött célok elérését, vezeti, koordinálja és irányítja, motiválja a projektcsapatot, ütemezi a feladatokat és ellátja a projektben résztvevőket a szükséges információkkal. Válj sikeres IT-projektmenedzserré a DevAkadémia képzésére alapozva, növeld céged, csapatod hatékonyságát a módszertan ismeretében.


Ahhoz, hogy a projektek költségvetése, határideje és hatóköre tartható legyen, szükség van projektmenedzsmentre, egy projektvezetőre, aki mindezt koordinálja a hatékonyság és az eredmények érdekében. Világos fókuszt és célokat, stratégiai összehangolást, reális projekttervezést jelent különböző módszertanok mentén. 

Mi a Scrum módszer lényege?

A Scrum egy olyan agilis keretrendszer, amely a csapatokat úgy vezeti rá a probléma megoldására, hogy a tapasztalatokon keresztüli tanulásra ösztönzi őket, így mérlegelni képesek győzelmeiket és veszteségeiket a fejlődés érdekében.

Kezdetben a szoftverfejlesztés, ma már az oktatás, a marketing, az adatközvetítés, a tervezés és a termékfejlesztés területén is alkalmazzák, azokban a munkakörnyezetekben hasznos leginkább, ahol napi változás jellemzi a projekteket.

A feladatot kis időintervallumokra, sprintekre bontja, és ezek alapján dolgoznak a csapattagok, ez határozza meg a projekt alakulását. Lényege, hogy a csapat a kitűzött célt a meghatározott időn belül teljesíteni tudja, a folyamatokat pedig a hatékonyság, a kreativitás és az agilitás jellemezze.

Ki az a Scrum Master?

A Scrum egy agilis keretrendszer, amely az átláthatóságra, az ellenőrzésre és az alkalmazkodásra helyezi a hangsúlyt, ösztönzi a haladást, az elszámoltathatóságot, a csapatmunkát, és mindezt a kreativitás jegyében. A munka rövid sprintekből áll. A feladatokat a Scrum Master fogja össze, aki bár projektmenedzseri feladatokat lát el, más módszereket alkalmaz és más rendszer szerint szervezi a feladatokat, mint egy hagyományos projektvezető. 

Csapatokat irányít hatékonyan azzal, hogy a Scrum módszer alapelveit alkalmazza a célok elérése érdekében. Az agilitást helyezi előtérbe a hatékony munka és a célok elérése érdekében. Nem vesz részt a feladatok kivitelezésében, csak külsősként, coach-ként és mentorként segíti a csapattagokat meetingek szervezésével és levezénylésével. 


[fbcomments]