Közérzet · 2021.04.01.

Mi lesz szeptemberben a hatévesekkel?

A szülők javára döntött az Alkotmánybíróság az óvoda- és iskolakezdéssel kapcsolatban.

2019-ben a köznevelési törvényt úgy módosították, hogy a kötelező óvodába járás alól négyéves kortól ne lehessen felmentést kapni. Kötelezővé tették a hatéves kori iskolakezdést és megszüntették a magántanulói jogviszonyt. Ezzel a szülők neveléshez való jogát sértették meg.

Az Alkotmánybíróság most megsemmisítette a legkirívóbb korlátozásokat, de kérdés, hogy ez milyen változást hoz szeptembertől.


A tudnivalókat a TASZ foglalta össze itt.

A szabály megszületésekor a TASZ nemcsak azt jelezte, hogy alkotmányellenesek a törvény új rendelkezései, hanem jogi túlélőkészletet is készített, hogy a szülők minél sikeresebben védhessék meg gyereküket az államosítástól. Emellett elkezdtek dolgozni azokon a beadványokon, amikkel elérhető a szabályok megsemmisítése. Most pedig az Alkotmánybíróság döntött a leginkább korlátozó szabályok megsemmisítéséről.

A kérdés az volt, kinek van elsődleges döntési joga a nevelésben? Ha a szülőnek, az azt jelenti, hogy csak akkor avatkozhat be az állam, ha a gyerek érdeke sérül. Ha pedig az állam dönthet a gyerekek nevelésével kapcsolatos alapvető kérdésekben, akkor a szülőnek kell bizonyítania, hogy amit ő akar, az jobb lenne a saját gyerekének. Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a szülők neveléshez való joga az elsődleges és a szülők döntése mindaddig nem kérdőjelezhető meg, amíg az összhangban áll a gyerek mindenek felett álló érdekével.


[fbcomments]