Tech / Hasznos / Egyéb · 2023.01.12.

Mi lesz a sorsa a nyári napelemes lámpáknak télen?

Bár alapvetően igaz, hogy a kültéri világításnak nincsen kifejezett szezonja, hiszen minden évszakban szükség van rá, azért mégiscsak felvetődik ezzel kapcsolatban egy-két kérdés minden kerttulajdonosban.

Hiszen ahogy hidegebbre fordul az idő, mindenki téliesíti a kertet: bevisszük a virágokat, elzárjuk a kerti csapot, téliesítjük a medencét. De mi legyen a napelemes lámpákkal? Ebben a cikkben ennek jártunk utána.

Ismerd a lámpádat!

Amikor a Leden napelemes kültéri lámpáiból választasz, minden terméknél fel van tüntetve a strapabírása. Mindenképpen fontos ezt figyelembe venni vásárláskor, hiszen csak úgy fogod tudni rendeltetésszerűen használni, valamint hosszú élettartamot biztosítani a számára, ha tudod, hogy mit bír el és mit nem.


Ilyenkor érdemes megnézni az IP rövidítés utáni két számot, ahol is az egyik szám azt jelöli, hogy a szóban forgó lámpa mennyire ellenálló az ütésekkel, például a kavicsfelverődésekkel szemben, a másik szám pedig a vízálló képességét mutatja.

Így ha IP44-es jelzést találsz egy napelemes lámpánál, akkor tudhatod, hogy ellenáll az apróbb ütéseknek, a függőleges esőnek, de még a bármely irányból fröccsenő víznek is.

Ha ezekkel tisztában vagy, máris jobban fogsz tudni gondoskodni ezekről a fényforrásokról, amelyek bizony számtalan nyári estédet bevilágították meleg fényükkel ráadásul úgy, hogy még fizetned sem kellett az áramért.

Jó kint is, de van, amikor már jobb bent!

Most, hogy már tudod, hogy mi az, ami nem árt a lámpádnak, ideje górcső alá venni a hőmérsékletet is. Jogosan merül fel benned a kérdés, hogy vajon a hideg, különösen a fagy, mennyire tehet kárt ezekben a fantasztikus kis világítótestekben!

Bár a hóval és az esővel megbirkóznak, azért a faggyal érdemes óvatosnak lenni, ugyanis -4 Celsius-fok alatti hőmérséklet jelentősen csökkentheti a bennük lévő akkumulátor élettartamát. Ezért aztán ha tartósan fagypont alá süllyed a hőmérséklet, érdemes őket melegebb helyre vinni, hogy minél tovább élvezhesd a fényüket.

Mert bármennyire hihetetlen is, a napelemes lámpák nemcsak nyáron működnek, hanem télen is, amikor bár szemmel láthatóan kevesebb fény van, a felhőkön átszűrődő fénycsóvák még így is fel tudják tölteni a lámpákat, hogy aztán a korán beálló téli estéken apró fények borítsák majd a kertedet, fokozva az ünnepi hangulatot!

Gyönyörködj a fényekben télen is!

A fentiekből láthatod, semmi szükség arra, hogy az ősz beálltával elpakolj minden napelemes fényforrást, hiszen az esetek döntő többségében ez nem is indokolt.

Így aztán a karácsonyi ünnepi szezont nemcsak a standard fényekkel, hanem még a napelemes kerti lápáiddal is meg tudod bolondítani, hogy valóban fényárban ússzon az otthonod! Az pedig már csak hab a tortán, hogy a napelemmel működő darabok esetében még a pénztárcádat sem terheled!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]