Közérzet · 2019.01.29.

MI HAZÁNK – Ne csapják be a rendvédelmi dolgozókat!

Sokan várták a hivatásos tűzoltók, a rendőrök és a többi rendvédelmi szerv részéről a kormány által beígért, három pilléren nyugvó életpályamodellt. A korábbi ígéretek szerint illetményemelést, lakhatási támogatást és biztosítást tartalmazott volna az ágazati segítségnyújtás, aminek 2019. januárig kellett volna megvalósulnia. Az érintett munkavállalók azonban csalódottan tapasztalták, hogy az ígéretek ellenére az életpályamodell három pilléréből kettő egyáltalán nem valósult meg, az illetményemelés pedig csak részben.

Ezt írja a Mi Hazánk Mozgalom közleményében, amelyet Ferenczi Gábor, a mozgalom alelnöke juttatott el szerkesztőségünkbe. A közleményt teljes egészében alább olvashatják:

A várt differenciált béremelés helyett egységes béremelésre került sor, ami azt jelenti, hogy a kevés szolgálati idővel rendelkezőknél nem valósult meg minden esetben az 50 százalékos bérfejlesztés sem. Komoly dilemmát okoz az is, hogy a mai napig nincs törvényileg rendezve a korkedvezményes szolgálati nyugdíjba vonulás sem.

Az Egységes Tűzoltó Szakszervezet jelképesen és üzenetértékkel szándékosan nemzeti konzultációnak keresztelte el azt az információcserét, amit az interneten indított el, kérve a civil lakosság véleményét, egyúttal üzenve a munkáltatói oldalnak.

A világhálón ezidáig több mint 23 ezren reagáltak a szakszervezet által megfogalmazott kérdésekre. A válaszadók egyetértenek a radikális béremelés szükségességével, sőt több mint 40 százalékuk legalább 350 ezer forintos nettó fizetést tartana reálisnak és elfogadhatónak a tűzoltók számára annak tükrében, hogy a tűzoltóknak esküjükhöz híven saját életük árán is menteniük kell a polgári lakosságot. A válaszadók szinte egyhangú többsége egyetért azzal is, hogy 50 évesen, a 25 év szolgálati időt betöltve nyugdíjba vonulhassanak. Az pedig a kormány számára is intő jel kellene legyen, hogy a véleményt nyilvánítók 93 százaléka a jelenlegi feltételekkel nem választaná a tűzoltó hivatást.

Annak érdekében, hogy a hosszú történelmi múltra visszatekintő, hazánkban a közvélemény szerint legmegbecsültebbnek számító hivatás ne veszítsen el újabb és újabb, kiváló embereket, az életüket a köz javára a nemzet oltárán feláldozó tűzoltók és valamennyi rendvédelmi dolgozó érdekében azonnali hatállyal követeljük, hogy jól átgondoltan, a munkavállalók érdekeinek legteljesebb figyelembevételével alkossák meg a döntéshozók az életpályamodellt, és módszeresen, a korábbi ígéreteknek megfelelően vigyék azt végig! A Mi Hazánk Mozgalom felszólítja a döntéshozókat: ne csapják be a rendvédelmi dolgozókat!

Hozzászólások

hozzászólás