Életmód · 2022.05.21.

Mi állhat a korpásodás hátterében? Hogyan kell kezelni?

Az elhalt hámsejtek leválnak, és helyettük újak jönnek létre. Ez a körforgás éppúgy zajlik a hajas fejbőrön, akárcsak a többi bőrfelületen. A normális ritmusban zajló hámlás alig észrevehető. Korpásodásnál azonban gyulladttá válik az adott terület, ezáltal felgyorsul a felső hámréteg leválása, vagyis egyre több levált szaruréteg, korpa jelenik meg.

Száraz vagy zsíros korpa?

A korpásodás igen kellemetlen, a viszketés mellett esztétikailag is zavaró, ezért érdemes helyreállítani ezt az állapotot, amennyire lehetséges, illetve később a szinten tartás érdekében is fontos speciális samponokat használni.

A MamaVita korpásodás elleni termékei nagy segítséget jelenthetnek, mint például a Forforin, vagy a Bema biosampon. Fontos azonban elkülöníteni, hogy milyen korpáról is van szó.


Száraz korpásodásról beszélünk, amikor nem áll fenn kóros faggyútermelődés, nem zsíros érzetű a fejbőr. Ez esetben a korpa mellett a száraz, fénytelen haj is árulkodó lehet. Genetikai okok, nem megfelelő étrend, elégtelen folyadékbevitel, de akár B-vitamin-hiány, stressz is állhat a háttérben. Gyakran vegyi anyagok miatt is felléphet, ezért érdemes bőrbarát, mentes termékeket alkalmazni, melyek kíméletesek, és nem irritálják a fejbőrt.

Zsíros korpánál viszont fokozott faggyútermelés tapasztalható, az elhalt hámsejtek egymáshoz és a fejbőrhöz tapadnak, jóval nehezebb őket eltávolítani. Nagyrészt androgén hormonok kiváltotta túlzott faggyútermelés miatt alakul ki. Ebben a környezetben könnyen elszaporodnak az amúgy egészséges fejbőrön is megtalálható gombák, például a pityrosporum ovale. Ez pedig gyulladást okoz, így fokozottabb hámsejtleválás észlelhető.

Praktikus tippek korpásodás kezelésére

A fejbőrön egészséges állapotában is találhatóak gombák, célszerű azonban gátolni a szaporodásukat, így elkerülve a gyulladást. A korpásodás megfelelő kezeléssel, speciális készítményekkel javarészt szinten tartható, ha teljesen nem is szüntethető meg.

Száraz korpásodásnál arra figyeljünk oda, hogy legalább három nap elteljen a hajmosások között, hogy a bőr természetes védőrétege megfelelően helyreállhasson.

Zsíros korpára bevethetünk szalicilsavat és ként tartalmazó készítményeket. A gyulladást mérsékelhetjük helyi hatású szteroidos oldattal, de nagyon hatékonyak a gombaellenes samponok is. Amennyiben nem történik javulás, célszerű szakemberrel konzultálni!

Speciális samponok korpásodás ellen

Egy kifejezetten zsíros korpásodásra ajánlott termék a Forforin sampon, mely enyhít a kellemetlen viszketésen, mérsékeli a faggyútermelődést, ezáltal gátat vet a gombák túlzott elszaporodásának. A nedves fejbőr ugyanis ideális a gombáknak és baktériumoknak, abban a közegben könnyen elszaporodhatnak. Ezért fontos faggyútermelődést csökkentő sampont alkalmazni.

Egy másik javasolt készítmény a Bema 1953 dandruff bio sampon, szintén korpásodás ellen, mely segít helyreállítani az ideális flórát. Egyaránt használható száraz és zsíros korpásodás esetén.


[fbcomments]