Közérzet / Életmód · 2022.09.14.

Mi a teendő, ha alvászavarokkal küzdünk?

Egyes felmérések szerint az alvásproblémák manapság a lakosság mintegy 60-65%-át érintik. Ez nagyon magas szám, ha azt nézzük, hogy egy olyan tevékenységről van szó, mely az életünk természetes és elengedhetetlen része. De vajon hogyan lehet újra zökkenőmentes a pihenés?

Amikor a nyugodt éjszaka csupán egy álom marad…

Az alvásproblémáknak orvosi szempontból két fajtáját különböztetik meg: az elalvási és az átalvási zavart. Az első jellemzője, hogy maga az elalvás megy nehezen, aki ebben szenved hiába fáradt, mégis akár órákig álmatlanul forgolódik, mire sikerült elaludnia.

Az utóbbinál pedig az éjszaka átalvása nem sikerül, az illető gyakran felébred, és nehezen tud visszaaludni. E két probléma ráadásul sok esetben kéz a kézben jár egymással. 


Az alvászavarok kezelhetőek kémiai gyógyszerekkel illetve természetes altatókkal, viszont ahelyett, hogy csak a tünetekre koncentrálunk, érdemes a kiváltó okokat is feltérképezni. 

Mi okozhat alvásproblémákat?

Talán nem árulunk el túl sok újdonságot azzal, hogy az alvásproblémák egyik fő okozója a stressz és a túlhajszolt életmód. Az egész napos hajtás, a folytonos feszültség olyannyira átveszi az uralmat felettünk, hogy sokszor még az otthonunk békés közegében sem tudjuk elengedni magunkat.

Ha pedig még este lefekvéskor is az aznap történteken rágódunk, illetve a holnap ránk váró tengernyi feladaton töprengünk, akkor nem csoda, ha sehogy sem akar álom jönni a szemünkre. Az agyunk ugyanis nem tud átkapcsolni az elalvás előtti, nyugodt pszichés állapotra, ez pedig meggátolja a zavartalan pihenést.

Emellett a fizikai környezet is kihat az alvás minőségére. A kényelmetlen ágy, a túl meleg vagy túl hideg szoba, a kinti zajok és az utcai fények beszűrődése akadályozza az elalvást, hisz az ember a természetéből adódóan ahhoz van szokva, hogy sötétben, csendben, kényelmesen hajtja álomra a fejét.

Ugyan kisebb mértékben, de előfordul, hogy az alvást valamilyen egészségügyi probléma, például reflux, reumatológiai betegségek, belgyógyászati rendellenességek, légzőszervi panaszok okozzák. Ez viszont általában egyéb tünetekkel is jár, ami miatt könnyen elkülöníthető az alvászavaroktól.

Hogyan javítsunk az alvás minőségén?

A természetes altatók sokat segíthetnek, ugyanakkor mellettük érdemes változtatni a szokásainkon, életmódunkon is. Például keljünk fel nagyjából mindig ugyanabban az időben (hétvégén is), hogy ne zavarjuk össze a testünk biológiai ritmusát!

A lefekvés előtti 1-2 órában már ne foglalkozzunk a munkával és egyéb kötelességekkel, legyen ez az idő a kikapcsolódásé és a pihenésé. Olvassunk, hallgassunk zenét, meditáljunk, jógázzunk! Ezzel mentálisan is felkészülünk az alvásra. 

Ha rosszul aludtunk az éjjel, akkor reggel, felkelés után gondoljuk végig és jegyezzük fel, hogy milyen körülmények akadályoztak a pihenésben. Sok volt a stressz az előző nap, vagy a kényelmetlen matrac volt a ludas? A rendszeres testmozgás bizonyítottan javítja az alvás minőségét, ezért szánjunk legalább napi 30 percet sportolásra!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]