Covid / Közérzet · 2021.03.29.

Mi a baj a pedagógusokkal?

Elkezdődik végre a pedagógusok oltása, amit már több hónappal ezelőtt meg kellett volna szervezni. Az, hogy miért halasztgatták, Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújának egy félmondatából sejthető.

A miniszterelnök kijelentése így hangzott: „kérek mindenkit, azokat is, akik esetleg fenntartásokkal vannak a pedagógusok iránt, hogy fogadják el”. De mi a baj a pedagógusokkal?

Miért lehetnek fenntartásai a miniszterelnök megmondóembereinek, netalán az egész tábornak a pedagógusokkal szemben? Talán mert ha találkoznának egykori tanító nénijükkel, az rosszallóan csóválná a fejét: ejnye, Pistike, hát erre tanítottalak én téged? Netán az a baj, hogy nem az életre nevelte őket az iskola, hiszen nem volt benne simli-tan? Pedig az életben a legnagyobb hasznát a simlinek veszik, ez egyértelműen bebizonyosodott. Hogy mi az a simli? Így nevezik a lenyúlás, korrupció stb. működésének közgazdaságtanát. Ami sokban hasonlít a normális gazdaságéra, de azért mégis más. Vannak törvényei, melyeket jó, ha ismer az ember. Már aki vinni szeretné valamire.


Vagy egyszerűen csak rossz tanulók voltak a megmondóemberek, akikből a fene se nézte volna ki az übermenscheket, akik majd ilyen sokra viszik? Ezért vannak fenntartásaik a pedagógusokkal szemben? Vagy netalán tényleg csupa pocsék pedagógus jutott nekik? Minden nap sarokba állították őket? Körmöst kaptak? Kukoricán térdeltek? Nem tudni. Az évszázad talánya. Mindenesetre most ők is kénytelenek elfogadni – az esetleges fenntartásaik ellenére –, hogy soron kívül oltsák be a pedagógusokat. Mert erre kéri őket a miniszterelnök.

Orbán Viktornak az utóbbi hetekben – teljesen irracionálisan – folyamatosan sikerül megsértenie valakit. Asszonyságnak nevezte Karikó Katalint, leinasozta az orvos rezidenseket, közjószágnak titulálta a gyerekeket, most meg a pedagógusok iránti esetleges fenntartásoknak adott hangot. Van, aki szerint szándékosan hint el ilyen és hasonló gumicsontokat a megszólalásaiban, hogy legyen min rágódni. Addig sem figyelünk a lényegre. Arra például, hogy a beígérthez képest is lassan halad a védőoltások beadása. Miközben az Országos Mentőszolgálat szóvivője kampányvideójában mindennap arra figyelmeztet, hogy csak a védőoltással győzhetjük le a koronavírust. Na jó, nem csak beszerezni kellene, hanem beadni is. Regisztráltak százezrei – köztük még vannak 65 év felettiek is bőven – egyre türelmetlenebbül várják a vakcinát.


[fbcomments]