Életmód · 2022.06.21.

MEZÍTLÁBAS KALANDOK – Együtt rezgünk a Földdel

Isteni érzés ledobni a cipőt és csak úgy szabadon sétálni a fűben vagy egy homokos vízparton. Mintha fellélegezne a lábunk, és ez kifejezetten jó érzésekkel tölti el az embert. Ez korántsem véletlen, a tudomány több aspektusból is alátámasztotta már a mezítlábas járás jótékony voltát.

Egyrészt köztudott, hogy a talp számos idegvégződése révén testünk egészével kapcsolatban van. Ezen idegvégződések stimulálása – például talpmasszázzsal vagy egyszerűen mezítláb járással – kedvező hatással van a szervezetünkre. Hogy csak néhányat említsek, erősíti az érfalakat, felfrissít, jótékony hatást fejt ki az anyagcsere-folyamatokra, az ér- és idegrendszerre, javulhatnak a krónikus betegségek, enyhülhet a hátfájás, valamint erősíti az izomzatot is.

Enyhíti a fájdalmat, javítja az alvást, csökkenti a stresszt

Talán kevéssé ismert, de a Schumann-rezonanciának is köze van a mezítláb járáshoz, mivel a talpunk által közvetlen kontaktusba léphetünk a földdel. Winfried Otto Schumann német fizikus, a müncheni egyetem professzora és kutatótársa, Herbert Konig 1954-ben megállapították, hogy a Földnek saját energiamezeje, saját frekvenciája van. Pontosan 7,83 Hz. Ezt nevezik ma Schumann-rezonanciának. A Földnek rengeteg szabad és mobilis felszíni elektronja van, amelyekkel a mezítlábas séták során érintkezésbe kerülünk, s az energia a talajból a testbe jut. Ezek az elektronok enyhítik a fájdalmat, javítják az alvást, hígítják a vért, csökkentik a gyulladást és a stresszt, valamint a kortizolszintet, javítják a paraszimpatikus rendszerek (véráramlás, légzés, vér oxigénellátása, pulzus) mutatóit.


Fotó: siarena.hu

Le a cipőkkel és irány egy mezítlábas park! Ezek lényege, hogy a kialakított útvonalon különböző burkolatokon kell keresztülsétálni. Megtapasztalhatjuk, milyen érzés például nagyobb, meleg köveken, kisebb folyami kavicsokon, fakérgen, tobozokon, hűsítő gyepen, farönkön, tőzegen, kisméretű téglán, magokon vagy homokban járni. Országszerte találhatunk ingyen látogatható ösvényeket.

Fotó: funiq.hu

Veszprém közelében kettő is akad. Van Csopakon, a strand keleti végénél kezdődő Ifjúsági sétány mentén és Eplényben a libegőnél.

Fotó: Talpkaland Facebook-oldala

A mezítlábas parkok növekvő népszerűségét mutatja, hogy mostanra megjelentek a fizetős változatok. Nem kell nagy összegre gondolni, a mencshelyi Talpkaland belépője fejenként 800 forint. A Talpkaland kínálata azonban nem merül ki az ösvényben. Ez a zárt kert felettébb hangulatos, gyerek és felnőtt egyaránt megtalálja a maga szórakozását.

Fotó: Talpkaland Facebook-oldala

Rengeteg népi játékot próbálhatunk ki – ha gyerekkorunkban valamelyikről lemaradtunk volna – és adhatjuk tovább a fiataloknak. Lengőteke, marokkó, fahalhorgászat, jenga, malom, ördöglakatok, golyófutam, kirakók és rengeteg fajáték gondoskodik a szórakozásról. Sőt, a gyerekek szamaragolhatnak is. A lábas élményeket gazdagítva, szerveztek már lábbal festést is.

Ha bárki találkozik egy mezítlábas ösvénnyel, álljon meg pár percre és próbálja ki. Garantált a nevetés és a jajongás is, hiszen cipőbe börtönzött lábunk elszokott ezektől az ingerektől. Mezítlábazásra fel!

Szalai Renáta

Fotó: csopak.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]