Egyéb · 2015.10.07.

MÉZESMADZAG – Gyere haza, fiatal!

Döcögősen indult a Nemzetgazdasági Minisztérium Gyere haza fiatal nevű programja, amelynek célja, hogy a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését segítse. Erről tanúskodnak a program közösségi oldalán fellelhető adatok és az illetékesek nehezen értékelhető elemzései.

A kezdeményezést bonyolító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (Ofa) tavasszal nagy internetes csinnadrattával indította a programot, amely főleg a Londonban élő és dolgozó magyarokat célozta meg. A 100 milliós költségű program célja, hogy a külföldön dolgozó, főleg az Angliába kivándorolt magyar fiatalok (átlagos életkoruk 33 év) hazatérését segítse. Az elmúlt hónapok során nyilvánosságra került adatok inkább araszolásról, mint sikerről tanúskodnak.


Mit látunk az interneten? A Facebook-oldaluk szerény, 2185 kedvelést, a honlapjuk „ezer regisztráltat” tud felmutatni, közülük 90-en vették fel a kapcsolatot a hazai munkáltatókkal. A több százezres, Angliában élő magyar kolóniából, úgy tűnik, nem sokan kívánkoznak haza. Pedig a program kínálata nem szűkmarkú: például repülőjegyet, fix munkát, lakhatási és munkába járási támogatást ígér a kormány azoknak a fiataloknak, akik hazajönnének. A hazatérni szándékozók több mint 800 álláslehetőség közül választhatnak, és akár vállalkozást is indíthatnak hathatós segítséggel. Az Ofa a programban már félszáz olyan vállalattal kötött együttműködési megállapodást, amelyek megfelelő munkahelyet kínálnak a hazatérők számára. Ilyenek például a Nestlé, a Lufthansa, a Suzuki, az IT Services Hungary, az Alcoa-Köfém, a Grundfos, a Videoton, a Denso.

Viszont a fiatalok többsége nem kíván hazatérni. Czomba Sándor, a szakképzésért és a munkaerőpiacért felelős volt államtitkárt (a napokban menesztették posztjáról) úgy értékelte, hogy „a honvágy mellett a lakhatás és a munka is fontos tényező lehet, de a fiatalok többsége azonban a döntés során első helyre sorolja a jövedelem nagyságát, nehéz az angliai, a német vagy osztrák bérekkel versenyezni”.

A megkérdezettek szerint viszont az anyagi és szakmai megbecsültség, a kinti jóval magasabb bér, a szülők anyagi támogatásának lehetősége, megélhetés, egzisztencia és nem utolsósorban a „stresszmentes hétköznapok” a fő kint marasztaló indokok.


[fbcomments]