Közérzet · 2021.12.03.

Merkel punkhimnusszal búcsúzott

Ki gondolta volna, hogy Angela Merkel punkhimnusszal búcsúzik Németországtól? Mutti, az ország élén eltöltött 16 év után nyugalomba vonult. Búcsúünnepsége a járvány miatt szerény volt, a német kancellár három dalt választhatott, amit eljátszott neki a katonazenekar.

A német hadsereg, a Bundeswehr hagyományosan fáklyás, zenés díszfelvonulással búcsúzik a leköszönő kancellároktól. Angela Merkel elődei, Schröder és Kohl kancellár konvencionális dalokat választottak, Sinatrától a My Way-t, Beethoventől az Örömódát. A Mutti választása azonban meglepte a résztvevőket: 1. Großer Gott, wir loben Dich, 18. századi keresztény ének, amivel apja, a protestáns lelkész emlékének adózott és keresztény demokrata pártjának, a CDU-nak. 2. Für mich, soll’s rote Rosen regnen, Hildegard Knef franciás slágere kamaszkori álmokról, lázadásról. 3. Nina Hagen punkdala 1974-ből, Du hast den Farbfilm vergessen, ami a kettéosztott Németország emlékét, a „fekete-fehér” hétköznapokat, keletnémet származását idézi fel. A német punkhimnusz lipcsei egyetemi évei alatt volt listavezető a nemzetközi sikerlistákon és kiverte a biztosítékot a kommunista rezsim vezetőinél. Nem csak Merkel dalválasztása volt meglepő, hanem az is, hogy ezzel szóba hozta keletnémet identitását, ami nem szokása.

A leköszönő kancellár asszony rezzenéstelen arccal nézte végig, ahogy a katonai zenekar fújja a punkszámot, a refrént mintha halvány mosollyal énekelte is volna magában – látszik a videófelvételen.

Én azért mindig is sejtettem róla, hogy jó fej, ennél jobb csak akkor lett volna, ha Nina Hagen szerintem legjobb számát kéri, a Born To Die in Berlint!

Nem is tudom mi lesz a világgal most majd Mutti nélkül? A kancellár asszony mind a 16 éve alatt rászolgált erre a becenévre, amit a németek ragasztottak rá. Szuperanyaként gondoskodott, hogy Németországban jól menjenek a dolgok és az Európai Uniót is egyben tudta tartani úgy-ahogy, kezelte a válságokat. Meglátjuk mit hoz az utána következő szociáldemokrata–zöld–liberális kormánykoalíció?

A vezető képen Angela Merkel. Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP POOL / dpa Picture-Alliance via AFP


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!