Sárga / Közérzet · 2015.10.06.

Mennyiért és hol laknak honatyáink?

Minden parlamenti ciklusban szinte menetrendszerűen előkerül az országgyűlési képviselők albérlet-támogatása, általában mindig egy-egy botrányosnak mondott ügy kapcsán. Biztosan sokan emlékszünk még a múlt ciklusban a parlamentben ellenzékiként politizáló Varju László érdekes magyarázatára, amikor is azzal indokolta az általa igénybe vett támogatás jogosságát, hogy a budapesti lakással rendelkező feleségével „speciális viszonyban él.

A napokban az RTL Klub híradója lebbentette fel a fátylat az országgyűlési képviselők albérleti szokásairól. Kiderült, hogy az állam – finoman szólva – nem fukarkodik, ha a vidékről ingázó honatyák albérleti támogatásáról van szó. Erre a célra fejenként 186 ezer forintot biztosít az adófizetők pénzéből személyenként. De mielőtt a bicskanyitogató példákat ismertetnénk, van azért itt is különc, sajnos egyedüliként Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője, az egyetlen olyan honatya, aki még a harmadát sem használja ki annak a keretnek, amelyet az Országgyűlés lakásbérlésre biztosít azoknak a képviselőknek, akiknek nincsen lakásuk a fővárosban. Ő csupán havi 55 ezer forintért bérel egy 44 négyzetméteres lakást Csepelen. A fideszes Csöbör Katalin a XI. kerületben egy 37 négyzetméteres lakásért havi 186 ezer forintot, a szocialista Lukács Zoltán egy XIII. kerületi, 71 négyzetméteres lakásért szintén 186 ezer forintot kap az államkasszából. Budai Gyula fideszes képviselő pedig egy XIV. kerületi, 50 négyzetméteres ingatlanban él, szintén havi 186 ezer forintért.


A képviselők közül, pártállástól függetlenül, szinte mindenki a 186 ezer forintos maximum összeg körüli áron talált lakást. Vágó Sebestyén jobbikos képviselő is a belvárosra tette le a voksát 184 ezer forintért, ő a listán kétszeres rekorder, ugyanis az övé a legkisebb albérlet (V. kerületi 31 négyzetméter), de négyzetméterenként a legdrágább. A jobbikos képviselő azzal érvelt: azért választott ilyen kis lakást, mert ezen az áron nem talált nagyobbat, ami megfelelt volna neki, majd hozzátette: az ingatlan teljesen berendezett, galériázott, ez is növelheti az albérlet árát.

Ebből a szempontból viszont mondhatjuk, hogy a mi képviselőnk rendben van, a veszprémi független Kész Zoltán 186 ezer forintért bérel a XIII. kerületben egy 105 négyzetméteres lakást – eszerint négyzetméterenként olcsót.


[fbcomments]