Egyéb · 2015.07.10.

Mennyi és miért annyi a reális ingatlanár?

Mikor, minek a hatására kezd el pangani vagy élénkül meg az ingatlanpiac? Vannak, akik szerint egyiket is, másikat is a sajtó gerjeszti (naná, ki más?), és a jelenleg tapasztalható keresletnövekedés nem egyéb, mint egyfajta tömegpszichózis. Mert ha az újság azt írja, hogy fölfelé kúsznak az ingatlanárak, akkor mindenki nagyon gyorsan vásárolni akar, még mielőtt tovább drágulnának a lakások. 

Az igazság természetesen nem ez, bár a média közvéleményre gyakorolt hatását magunk sem vitatjuk. Kérdéseinkre válaszolva Horváth Márton, a veszprémi Pannon Ingatlan és Hiteliroda ügyvezetője árnyalta a képet.


Tavaly érzékelhető volt már némi élénkülés a piacon, ami az idei év első fél évében tovább fokozódott. Az ingatlanforgalom tekintetében a veszprémi régió kiemelkedően népszerű, évek óta a fővárossal és Győrrel osztozik a dobogós helyeken. Sokan költöznek ide a keleti országrészből, főként magasan kvalifikált szakemberek, akik a Veszprémbe települt multiknál találnak jól fizető munkát. A megyeszékhely mellett Balatonalmádi, Balatonfüred, Csopak és Tihany, valamint az autópályához közel eső települések a legvonzóbbak. A keresletnövekedés áremelkedést generál, ami a legkelendőbb ingatlankategóriákban mostanra akár a 20 százalékot is elérheti a pangás éveihez képest. Ugyanakkor vannak olyan ingatlanok, amelyeknek az ára semmit nem mozdul. Ezt a tulajdonosok nehezen veszik tudomásul, túlárazzák az ingatlanjukat, és nem értik, miért nem kell senkinek – mondta a szakember.

Horváth Márton elmondta: a keresletnövekedés áremelkedést generál, ami a legkelendőbb ingatlankategóriákbanmostanra akár a 20 százalékot is elérheti a pangás éveihez képest

Horváth Márton elmondta: a keresletnövekedés áremelkedést generál, ami a legkelendőbb ingatlankategóriákban mostanra akár a 20 százalékot is elérheti a pangás éveihez képest

A mostani pozitív elmozdulásba mindenképpen belejátszik, hogy egyre olcsóbban lehet forinthitelhez jutni. Tavaly még 5–6, idén már akár 5 százalék alatti kamattal is. Július elseje óta pedig a családok otthonteremtési kedvezményét (csok) is igénybe vehetik – használt lakás vásárlására is! –, akik a feltételeknek megfelelnek. Erről részletesen ezen a linken lehet tájékozódni: http://officina.hu/belfoeld/100-szocpol-2015. Az országos tendencia amúgy Veszprémben és környékén is megfigyelhető. Panel- és téglalakásokból, valamint a nem túl nagy értékű házakból szinte már hiány mutatkozik, míg a nagy, divatjamúlt, drágán kínált házak akkor sem kellenek, ha a tulajdonosok becsülettel gondoskodtak a karbantartásukról. A reális ár kialakításában az ingatlan fekvése, a közvetlen lakókörnyezet és a környék infrastruktúrája ugyancsak fontos tényező. Horváth Márton hozzátette: nemcsak az eladók, de sokszor a vevők is teljesíthetetlen igényekkel állnak elő. Ennek tipikus példája, amikor 10–15 millió forintnyi készpénzzel szeretnének 25–40 milliós értékekhez jutni, jellemzően a felkapott Balaton-parti üdülőhelyeken.

Az ügyvezető kiragadott néhány példát az iroda közelmúltban értékesített ingatlanjai közül annak illusztrálására, mennyibe is kerülnek ma a veszprémi ingatlanok. Egy közepes állapotú, nettó 72 négyzetméteres, belvárosi tetőtéri téglalakáshoz – nagyon jó vétellel – 175 ezer forintos négyzetméteráron jutott hozzá az új tulajdonos. Egy Jutasi úti, 52 négyzetméteres felújított panellakás négyzetméteréért 175 ezer forintot fizetettek. Kétszázötvenezer forint volt négyzetmétere annak a vár alatti, 92 négyzetméteres tetőtéri téglalakásnak, amihez kert és várpanoráma is tartozik. Pár száz méterre tőle egy lerobbant, felújítandó családi ház négyzetmétere már csak 190 ezer forintot ért. Jó helyen lévő, új vagy tökéletesen felújított veszprémi ingatlan négyzetméteréért a 350 ezer forint sem sok, a Balaton-part viszont ennél jóval drágább is lehet.

Az eredetileg csak hitelközvetítéssel foglalkozó iroda hat évvel ezelőtt bővítette ki a tevékenységét, már-már vakmerő módon a gazdasági válság kezdetén, amikor az árak meredeken kezdtek zuhanni és sorra dőltek be a svájci frankos hitelek. Jó iskola volt, megedződtek benne és talpon maradtak. De az ingatlanközvetítés nem könnyű kenyér, hiszen a pangás idején senki nem akar vásárolni, amikor pedig felpörög a piac, nehéz megbízási szerződést kötni, mert az ingatlantulajdonosok úgy gondolják, közvetítő nélkül is boldogulnak. Ráadásul az ingatlanügynökök társadalmi presztízse nem a legjobb, mivel az emberek hajlamosak a rossz példák alapján általánosítani. Pedig az ingatlanos szakemberek többsége, így a pannonosok is, korrekt, magas szakmai színvonalú és a megbízóik biztonságát szem előtt tartó, komplex szolgáltatásra törekszenek. Az ügyfél érdekeit képviselve a piacon elérhető legjobb áron tudják az ingatlanokat értékesíteni, amire egy magánszemély nem feltétlenül képes. A Pannon Ingatlan és Hiteliroda emellett továbbra is foglalkozik hitelközvetítéssel, a tanácsadás bárki által igénybe vehető és ingyenes.


[fbcomments]