Életmód · 2015.08.12.

Melyik dinnye a jó dinnye?

Tombol a kánikula, amit részben enyhíthet a tény, hogy elkezdődött a dinnyeszezon is. Ez tetten érhető az utak mellett hirtelen gombamód megszaporodott tákolt pultokon roskadozó dinnyehegyek láttán és a multik hatalmas kínálatán.

Sokaknak alapkitétel, hogy ha dinnyéről van szó, legyen az hagyományos zöld vagy csíkos görög, esetleg a manapság divatos mag nélküli, vagy éppen sárga, az csakis magyar termelő által nevelt hazai lehet. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy azt az út melletti árusnál szerezheti be. Annak ellenére alakult ki ez a tévhit, hogy immár két éve a magyarországi multinacionális élelmiszer-hálózatok is nagy hangsúlyt fektetnek a minőségi magyar dinnye forgalmazására. Ennek bizonyításául például az egyik élelmiszerlánc a szezonkezdést Balatonfüreden egy sajtónyilvános kóstoltatás keretében nyitotta meg.

Melyik magyar árut szeressük: amelyhez olcsóbban jutunk hozzá a klimatizált bolt kínálatából, vagy azt, amely a  40 fokos napsütésben szinte felforr a pulton?

Melyik magyar árut szeressük: amelyhez olcsóbban jutunk hozzá a klimatizált bolt kínálatából, vagy azt, amely a 40 fokos napsütésben szinte felforr a pulton?

Hol (ne) vásároljunk?

Sokaknak a pénztárca szabja meg a vásárlás helyét és módját, ami egyet jelent a multival, mert ott kilónként 40–50 forinttal olcsóbban lehet az áhított hűsítő gyümölcshöz jutni, mint például 10 méterrel arrébb, a parkolóban felállított termelői pultnál. Ez viszont a fentebb említett tények tudatában azt jelenti, hogy mindkét helyen ugyanazt a minőségű és legfőképpen magyar termelő által nevelt dinnyét kapjuk. Innentől kezdve viszont tényleg csak abból áll a választás, hogy melyik magyar árut is szeressük: amelyhez olcsóbban jutunk hozzá a klimatizált bolt kínálatából, vagy azt, amely a 40 fokos napsütésben szinte felforr a pulton, ahogy az autók által felvert porban és benzingőzben várja vásárlóját. Hogy melyik a jó választás? Sajnos ebben nem tudunk segíteni, amiben viszont igen, az az, hogy tippet adjunk a megfelelő dinnye kiválasztásában, ami nem is olyan egyszerű egy laikusnak, főleg manapság, hogy már nincs lékelés és kóstolás.

Akkor hogyan válasszunk dinnyét?

A legfontosabb maga a látványa, az érett dinnye héja sötét és fényes, az indája végén lévő  kacs leszáradt és a hajtáson lévő serteszőrök is elszáradtak. Ezek után, ha megvan a megfelelő kinézetű gyümölcs, akkor jöhet a jól bevált kopogtatás. Ha a dinnyét oldalról megütögetjük, akkor kongó hangot ad és rezeg, akár egy harang. Olyat keressünk, amelynek hangja minél mélyebb, és azonos erősségű ütögetésre erősebb hangot produkál, mint a többiek. Amit nem árt tudni, hogy csakis az optimálisan érett dinnyét szabad megvásárolni, ugyanis a dinnye nem utóérő gyümölcs. Az idei időjárás jó hatással volt a hazai dinnyetermésre, és a szakértők szerint kissé eltúlzottak azok a hírek, hogy idő előtt elfogyna a magyar görögdinnye a boltokból. A jelekből ítélve még Lőrinc-nap után is bőven lesz magyar dinnye a piacon.

Nyéki Roland


[fbcomments]