Közérzet · 2016.01.14.

MÉLYGARÁZS – Zöld a szürke ellen

Veszprémben eddig szokatlan módon öt ellenzéki önkormányzati képviselő nemcsak közösen tartott sajtótájékoztatót csütörtökön, hanem össze is fogtak annak érdekében, hogy népszavazás keretében a veszprémiek dönthessenek a Színházkertbe tervezett mélygarázsról. A polgármesteri közleményt elnézve, sok esélyük nincs.

Hartmann Ferenc (Demokraták Veszprémért) elmondta, a vonatkozó jogszabály értelmében az öt képviselő úgynevezett helyi népszavazási kezdeményezési javaslatot nyújtott be a helyi választási bizottságnak. A hivatalos kérdés így hangzik: Egyetért-e Ön azzal, hogy a Színházkertben a zöldterület egy részének beépítésével ne épülhessen gépjárművek parkolására szolgáló létesítmény?

A képviselő hangsúlyozta, kezdeményezésük arra vonatkozik, hogy a közgyűlés tűzze napirendjére, tárgyalja meg javaslatukat – és döntsön a voksolás kiírásáról vagy annak elutasításáról. Tehát ez nem az a válfaja a népszavazásnak, amikor aláírást gyűjtenek, mint fogalmazott, az egy következő lépcső lehet.

Gerstmár Ferenc (LMP) emlékeztetett, a belvárosi rehabilitációs projekt egyik fő célkitűzése is a zöldterületek növelése volt, aminek teljesítését ugyan statisztikákkal próbálja a városvezetés alátámasztani, de szerinte az itt élők, az ide látogatók nem igazán érzékelik. Éppen ezért a még meglévő „zöldért” ki kell állni, még akkor is, ha a városfejlesztésért felelős alpolgármester (Brányi Mária) szerint a „szürke is egy szín”.

A városvezetés egy projekt keretében a Színházkert nyugati oldalán, az Óvári Ferenc utca és az Iskola utca határán lévő támfalnál 107 férőhelyes parkolóházat hozna létre

A városvezetés egy projekt keretében a Színházkert nyugati oldalán, az Óvári Ferenc utca és az Iskola utca határán lévő támfalnál 107 férőhelyes parkolóházat hozna létre

A Színházkerthez közeli, nem túl jó kihasználtsággal rendelkező parkolóházakkal érvelt a létesítmény ellen Katanics Sándor (Demokraták Veszprémért), aki úgy vélte, közlekedésfejlesztési szempontból például az onkológiai központ közelében nagyobb szükség lenne egy ilyen beruházásra. Kitért arra is, a kulturális negyed megvalósítására, amelynek része lenne az új létesítmény, már biztosan nem lesz forrás. Csermák Zoltán (Demokraták Veszprémért) arra a problémára hívta fel a figyelmet, hogy a Színházkert a veszprémi vízgyűjtő területek szempontjából sem lenne szerencsés helyszín, és ezt jól bizonyítják a korábbi vízbetörések által okozott károk.

A helyi népszavazás jóval több, mint egy konzultáció, hiszen törvényes keretek között, megkérdőjelezhetetlen eredményt hoz – vélte Forgóné Kelemen Judit (Jobbik), aki szerint a veszprémieknek joguk van dönteni a mélygarázs megvalósulásáról. Mint fogalmazott, Porga Gyula polgármester korábban úgy nyilatkozott, szeretné megkérdezni a lakosokat a projektről – most itt az alkalom.

Kérdésünkre Hartmann Ferenc elmondta, a vonatkozó szabályozás értelmében a folyamat a következő: először a benyújtott kérelmet a helyi választási bizottság irodavezetője, vagyis maga a jegyző megnézi, hogy jogi értelemben befogadható-e. Ezt követően átadja a helyi választási bizottságnak, amelynek 30 napja van határozatot hozni róla. Ezt természetesen utána meg lehet támadni, ekkor 15 napos eljárási határidőkkel lehet számolni. Ha megállja a helyét a kezdeményezés, akkor ez a bizottság tájékoztatja a polgármestert, aki 30 napon belül informálja az önkormányzatot, amelynek a következő ülésén napirendre kell tűznie a kérdést és döntést hoznia arról, kiírják-e a népszavazást vagy sem. Ennek a nem túl rövidnek tűnő folyamatnak áprilisban lehet vége.

Jóslatokba igazán nem szeretnénk bocsátkozni, de úgy tűnik, ezt a procedúrát az esélytelenek nyugalmával lehet majd végignézni. A polgármesteri kabinetiroda által csütörtökön kiadott közlemény után nagyon meglepődnénk, ha a közgyűlés majdan úgy döntene, legyen népszavazás a mélygarázsról. A Porga Gyula által jegyzett „reakcióban” ugyanis az áll, hatékonyabbnak tartják „egy egyszerű eldöntendő kérdésnél” a tavaly év végén bejelentett konzultációt. Ezt alátámasztandó, pozitív példaként említik az uszoda építésével kapcsolatos, szintén minden háztartásba eljuttatott kérdőívet. (Ezt három hét alatt közel kétezren küldték vissza. Egy több mint 18 ezer háztartással rendelkező megyeszékhelyen – a szerk.)

Porga Gyula emellett kitér a népszavazás többmilliós költségére, és arra biztatja az ellenzéki képviselőket, ők is vegyenek részt a konzultációban, és hogy „Veszprém fejlődése érdekében ne gátolják azt a munkát”, amit a városvezetés végez, és amelynek „eredményességét minden veszprémi érzi”.

Mint arról már beszámoltunk, a városvezetés egy projekt keretében a Színházkert nyugati oldalán, az Óvári Ferenc utca és az Iskola utca határán lévő támfalnál 107 férőhelyes parkolóházat hozna létre. A háromszintes létesítmény a tervek szerint kiszélesítendő Iskola utca felől lenne megközelíthető, tetején zöldterasz kapna helyet, és mintegy 280 millió forintba kerülne.

Drahos Nikolett


[fbcomments]