Közérzet · 2016.01.22.

MÉLYGARÁZS – Mire készül az ellenzék?

Jó kérdésre csak jó válaszok érkezhetnek. Tök mindegy, hogy a véleménynyilvánítást konzultációnak vagy népszavazásnak nevezik, nekünk az a fontos, hogy legyen szabályos, nyilvános és átlátható. A Színházkertbe tervezett mélygarázsról ügyéről van szó.

A portálunkon megjelent információra reagálván az ellenzéki képviselők (a csodával határos módon összefogva) a kérdésben népszavazást kezdeményeztek. Mire az önkormányzat rekordidő alatt polgármesteri közleményben reagált, mert úgymond, a népszavazásnál sokkal hatékonyabbnak tartja a városi konzultációt. (Mert együtt kell építeni a várost és mindenki véleményére kíváncsi a városvezetés.)


Stimmel.

Csak épp az indoklás sántít egy kicsit. Ugyanis a választási kampány részeként bonyolított „sikeres” konzultációnál a minden háztartásba eljuttatott 28 ezer kérdőívnek mindössze 7 százalékára válaszolt a nép. A városvezetés nemes egyszerűséggel levonta a következtetést: „Korábbi tapasztalatainkat felhasználva, amit a sikeres utcafórum-sorozaton, valamint az uszodafejlesztéssel kapcsolatos konzultáción szereztünk” – áll a polgármesteri közleményben – „ezt a gyakorlatot minden jelentős városi fejlesztésre – közte a Színházkertbe tervezett mélygarázs fejlesztésére is” kiterjesztik.

Hogy a konzultáció hatékonyabb és „kényelmesebb” megoldást jelent-e a veszprémiek „átfogó véleményének” kinyilvánítására, olcsóbb lesz-e vagy drágább a népszavazásnál, már sohasem tudhatjuk meg, ugyanis a kérdés nyilvánvalóan eldőlt: a színházkerti mélygarázs ügyében konzultáció lesz. Mondom, tök mindegy. De megakadt a szemem a közlemény egyik mondatán, amelyből kiderül, minden sikernek ki (lesz) a kerékkötője. Máris előkerült volna a bűnbak? Még mi sem történt, de már feltételezhető, hogy itten egyesek keresztbe fognak tenni, ezért a polgármester felszólítja ellenzéki képviselőtársait, hogy „Veszprém fejlődése érdekében ne gátolják azt a munkát, amit végzünk, és aminek eredményességét minden veszprémi érzi”.

Ejnye, ellenzékiek, ti valóban az eredményes munka gátlására készültök?


[fbcomments]