Közérzet · 2015.11.27.

MÉLYGARÁZS – Akarják-e a veszprémiek?

Döntsenek a veszprémiek! – ezzel a felhívással kezdeményezi népszavazás kiírását a jövő év elejére a Demokraták Veszprémért frakció arról, létesüljön-e mélygarázs a Színházkertben, amint az a városfejlesztési elképzelések között szerepel. A sajtót a csütörtöki önkormányzati ülés szünetében Katanics Sándor (DK), Csermák Zoltán (Együtt) és Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP) tájékoztatta.

Katanics Sándor hangsúlyozta, a Fenntartható városfejlesztés Veszprémben projekt keretében megfogalmazott Kulturális negyed tanulmány céljaival az ellenzék zömében egyetért és támogatja a megvalósításukat. Azt sem vitatják, hogy a városban szükség lenne további parkolók kialakítására, például a kórház közelében, de a Színházkertben semmiképp, és ennek számos oka van. Csermák Zoltán emlékeztetett rá, hogy a valamikori Püspökkert Veszprém vízgyűjtő területének legkritikusabb mélypontján terül el. A terv átgondolatlanságának igazolására elég csak felidézni a nyolcvanas években bekövetkezett vízbetöréseket, amelyek a színházban és a könyvtárban is sok millió forintos kárt okoztak. Hartmann Ferenc hozzátette, a víz napjainkban is gondot jelent, a könyvtár liftjei például emiatt nem üzemelnek. Nehezményezte, hogy a kérdés „társadalmasítása” nem történt meg, a veszprémiek mostanáig nem értesültek az elképzelésről.


A Porga Gyula polgármesternek címzett és a sajtó számára rendelkezésre bocsátott levélben így fogalmaznak: „Az elképzelések között azonban van egy olyan is, amely az előbbieknél (az ellenzék által is támogatandó céloknál – a szerk. megjegyzése) jelentősebb beavatkozást eredményez mind a környék közlekedésébe, mind a zöldterület nagyságába, és tehermentesítés helyett a belvárosba vonzza a gépjárműveket, növelve annak környezeti és zajterhelését. Ez az egykori Püspökkertbe, a mai Színházkertbe 280 millió forintos költséggel tervezett mélygarázs. (…) A 107 autó befogadására tervezett háromszintes mélygarázs építése – 200 méterre egy másik, folyamatosan fél kapacitással üzemelő parkolóháztól és ugyanennyire a Hangvilla mélygarázsától – olyan beavatkozás a belváros életébe, amely nem lehet kizárólag szakmai, bizottsági, sőt még képviselő-testületi döntés sem. Annak idején az ennél lényegesen kisebb zöldterület esetleges megszűnése miatti lakossági aggodalmat érzékelve az egykori Séd Filmszínház épületének értékesítéséről a képviselő-testület népszavazás kiírásával döntött. Kérdezzük meg most is a veszprémieket! Akarnak-e a Színházkertbe mélygarázst?”

Portálunk arra volt kíváncsi, milyen fórumokon ment keresztül a mélygarázs koncepciója, mire a jelenlegi terv kialakult, de a frakcióvezető az ügyet felügyelő alpolgármesterhez irányított minket, mondván, hogy azt ők indították és folytatták mostanáig. A színházkerti mélygarázs megépítésének gondolata a város gazdasági programjában mindössze egyetlen sorban szerepel, de ott is az Iskola utca megújításához kapcsolódva egy 180 millió forintos tételként, majd később az integrált települési program egyik sorában, de már 280 milliós összeggel. Hartmann Ferenc hozzátette: ezen kívül láttak egy prezentációt, amit a városfejlesztési bizottság ülésén ismertetett Brányi Mária alpolgármester, de az mindössze egy látványterv volt a beruházásról.

(Korábbi írásainkat a témával kapcsolatban itt és itt olvashatják.)


[fbcomments]