Közérzet / Életmód · 2018.09.29.

MELLRÁK – Figyelemfelkeltő séta

Hazánkban évente közel 8500 nőt diagnosztizálnak mellrákkal, élete során minden nyolcadik–kilencedik hölgy érintett lesz. A Fagyöngy Egyesület október 6-án sétával szeretné felhívni a figyelmet a szűrések és az önvizsgálat fontosságára.

Az emlőrák-szűrésnek van való eredménye: a szervezett országos szűrés kezdete óta a szűrésen felismert rosszindulatú emlőrákok átlagos mérete 23 milliméterről 10 milliméter alattira csökkent – mondta dr. Vass László, az Egészség Hídja Összefogás elnöke annak apropóján, hogy az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen szeptember utolsó vasárnapján idén is megrendezi a hagyományos rózsaszín lánchídi sétát Minden nő számít! szlogennel.

A rendezvény kampányfilmje itt megnézhető.

A veszprémi figyelemfelkeltő rendezvényt a Fagyöngy Egyesület szervezi. A nap részletes programja plakátjukon olvasható.

okt_6_fagyöngy_hirdetés

A kampányban a Veszprém Megyei Kormányhivatal is részt vesz. Közleményéből megtudhatjuk, hogy Veszprém megyében a szervezett szűrőprogram koordinációját a Veszprém Megyei Kormányhivatal végzi.

A szervezett emlőszűrést Veszprém megyében a Csolnoky Ferenc Kórház Komplex Mammográfiás Központja végzi. A megyében élő 45–65 év közötti nők behívását a szűrővizsgálatra a Veszprém Megyei Kormányhivatal koordinálja.

A kormányhivatal képviselteti magát a Fagyöngy Egyesület rendezvényén is.

[stextbox id=”grey”]

Fontos a szűrés!

A szűrések hosszú távú célja a daganatos betegségek előfordulásának visszaszorítása és a betegség okozta halálozások csökkentése. A rendszeres önvizsgálat nagyon fontos, de nem helyettesíti a szűrést. Bármilyen emlőt érintő elváltozás, szokatlan tünet esetén ajánlott azonnal orvoshoz fordulni. Fontos tudni, hogy a korai stádiumban felfedezett daganatos betegségek gyógyíthatók, az egészséges életmód pedig hozzájárul a gyógyulási esélyek növekedéséhez, valamint egyes rákbetegségek kialakulásának csökkentéséhez.

[/stextbox]


[fbcomments]