Közérzet · 2022.02.01.

Megyénkben a pedagógusok közel fele sztrájkolt

A PDSZ szerint a pedagógusok közel negyven százaléka vett részt a hétfői sztrájkban, az EMMI szerint csak egyötödük. Veszprém megye oktatási intézményeiben hivatalosan a pedagógusok közel fele, 601 dolgozó sztrájkolt, az országos átlagnál többen.

Bán Mihály, a Pedagógusok Szakszervezetének megyei elnöke szerint az EMMI összegzéséből hiányoznak azok a tanárok, akik óraadóként tanítanak, pedig közülük is sokan csatlakoztak a tiltakozókhoz. Nem szerepelnek azok sem, akik egyik érdekvédelmi szervezethez sem csatlakoztak, mert az adott iskolában nincs semmilyen szakszervezeti tömörülés. És azok sincsenek a listán, akik Covid-fertőzés miatt maradtak otthon, vagy épp karanténba kényszerültek, noha aláírták a részvételi szándékot igazoló jelentkezési ívet és a tiltakozó nyilatkozatot. Ráadásul az egyházi iskolákban tanítók számát hozzáadták az állami iskolákban dolgozókéhoz, és a közös létszámhoz arányították a sztrájkolókat. Tehát valójában a tanároknak nem egyötöde (ez az EMMI állítása), hanem majd negyven százaléka követel több bért, hatékonyabb tanítási lehetőséget, például kiscsoportos oktatást.

Jellemző volt a tankerületek telefonos figyelmeztetése, fenyegetése. Amikor a sztrájkbizottságok kérték, hogy ezeket írásban juttassák el hozzájuk, arra nem reagáltak.


Megyénkben Veszprém városában és a megye középiskoláiban tiltakoztak legtöbben, a pedagógusoknak közel fele.

A tanárok egy része kinyilvánította szolidaritását a kollégáival, de nem csatlakoztak a sztrájkhoz, mert a kétórás munkabeszüntetést nevetségesen kevésnek tartották, aminek szerintük semmilyen hatása nem várható. Amíg a pedagógusok nem tudják a társadalom nagy többségét maguk mellé állítani, adig nem lesz változás. Úgy vélik, amíg különféle kivezénylésekkel, egyetemistákkal betömik az iskolákban a hiányzó lyukakat, addig billegnek az iskolák. Az irányítókat majd az oktatási rendszer összeomlása temeti maga alá. Hat év múlva országszerte 24 ezer, 10 év múlva 25 ezer tanár megy nyugdíjba – ha addig kitartanak a pályán. Őket pótolni kell. Az egyetemeken tanár alapszakokon sincs annyi jelentkező, ahány hely lenne, mesterképzésre pedig egyharmaduk vállalkozik. A legfrissebb kutatások szerint minden negyedik egyetemet végző kíván tanárként állást vállalni.

A képen egy budapesti általános iskola sztrájkoló tanárai. Forrás: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Facebook-oldala


[fbcomments]