Közérzet · 2022.09.22.

MEGYEI KÓRHÁZ – Csolnoky emlékérem a kiválóknak

A Veszprém megyei kórház a Csolnoky Emlékbizottság szervezésében idén is megrendezte a Csolnoky Ferenc emlékülést. A 31 éves múltra visszatekintő esemény alkalmából négy orvos és két egészségügyi szakdolgozó részesült életműdíjban, tevékenységük elismeréseként Csolnoky emlékérmet kaptak.

A Csolnoky Ferenc emlékülésen dr. M. Tóth Antal, az emlékbizottság alapító tagja Csolnoky Ferenc szellemi örökségéről és Veszprém városáért kifejtett tevékenységéről emlékezett meg. Előadásában elmondta: Veszprém korszerű egészségügyi szervezetének megteremtése elválaszthatatlan dr. Csolnoky Ferenctől, a kórház névadó első orvos igazgatójától. Pályája kezdettől kettős úton haladt, egyrészt folytatta apja gyakorló orvosi munkáját, másrészt – tekintettel egészségügyi szervezői, közegészségtani múltjára – részt vett a város közegészségügyi fejlesztésében. Csolnoky Ferencet 1899. február 23-án nevezték ki a veszprémi kórház első orvos-igazgatójává, 27 éven át állt az intézmény élén. Innovatív személete nyomán egy korszerű ellátórendszer jött létre a városban. Gyógyító, egészségpolitikai, intézményfejlesztő tevékenysége, egészségnevelő, szociális munkássága országos szinten minta lett, életútja pedig példaként szolgál mindenki számára.

Az emlékülésen négy orvos és két egészségügyi szakdolgozó részesült életműdíjban. Az elismerést dr. Fulz Ágnes, az emlékbizottság elnöke és dr. Töreki-Vörös Ibolya, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója nyújtotta át. Csolnoky emlékérmet kapott dr. Kiss Éva, aki korábban a szemészeti osztály főorvosa volt, dr. Altai Elvira, a belgyógyászati centrum hematológiai részlegének vezető főorvosa és dr. Rakk Erika, a diabetológiai és anyagcsere szakrendelés főorvosa. A szakdolgozók közül Horváth Ferenc Károlyné, a kórház ápolási igazgatója és Holler Istvánné, a reumatológiai és mozgásszervi rehabilitációs centrum vezető főnővére vehette át az emlékérmet. Posztumusz elismerésben részesült dr. Kiss Csaba György, a reumatológiai és mozgásszervi rehabilitációs centrum vezető főorvosa. A kórház honlapján található közleményben a nevekre kattintva elolvashatják a díjazottak szakmai életútját.


A képen a díjazottak, balról jobbra: dr. Altai Elvira, dr. Kiss Csaba György felesége, Gubó Éva, Holler Istvánné, dr. Kiss Éva, Horváth Ferenc Károlyné és dr. Rakk Erika

(Forrás: Csolnoky Ferenc Kórház)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]