Közérzet · 2022.06.08.

Megszavazzák a háborús veszélyhelyzet elrendelését

Ma szavazza meg a parlament a háborús veszélyhelyzet elrendelését, így a továbbiakban a kormány a rendeleteivel akár a törvényektől is eltérhet. Arra is lehetősége van, hogy a mindenkit megillető alapjogokat az általában elfogadhatónál erőteljesebben korlátozza vagy egyenesen felfüggessze – írja a 444.hu.

A hivatalos indoklás szerint arról van szó, hogy a kormánynak „minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a menekülő emberek segítésére, támogatására, elhelyezésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédése, a következmények enyhítése érdekében, valamint annak biztosítása végett, hogy Magyarország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit”.

A valóságban pedig arról van szó, hogy a több mint két évig tartó veszélyhelyzet megszüntetése után alig két héttel újra, immár más indokkal, teljhatalmat kap a kormány.


Ehhez a bejelentéshez kapcsolódik az Élet és Irodalomban megjelent, Békesi Lászlóval készült interjú. Az egykori pénzügyminiszter szerint a háborús vészhelyzetet meghirdető szabályozás akár azt is lehetővé teheti, hogy az ország érdekében átmeneti időre gazdálkodásba vonják az állampolgárok vagyonát, jövedelmét, megtakarításait.

Az interjú – egy rövid reklám megtekintése után – itt olvasható el.

Fotó: parlament.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]