Közérzet / Egyéb · 2015.09.05.

Megnyitották a határt a menekültek előtt

A menekültek első csoportja szombatra virradó éjszaka megérkezett Ausztriába Magyarországról, miután Werner Faymann osztrák kancellár jelezte: Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak — közölte a távirati iroda.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken este  jelentette be: járműveket vezényelnek a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket.
Szombatra virradó éjszaka Werner Faymann osztrák kancellár Facebook-oldalán közölte: Angela Merkel német kancellárral való egyeztetése után Orbán Viktort magyar miniszterelnököt is tájékoztatta, hogy Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak.
Az első migránsokkal teli busz az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójától indult el az osztrák határ felé. Mindeközben a Keleti pályaudvarnál is többen elkezdtek felszállni az értük küldött buszokra. Először csak férfiak szálltak fel a járművekre. Korábban ugyanis a magyar–román labdarúgó-mérkőzés alatt randalírozóktól tartottak, ezért a nőket és a gyermekeket leküldték az aluljáróba. Itt atrocitás nem történt, miután a rendőrség korábban a Kerepesi utat is lezárta.


Buszok indultak a fõvárosi Keleti pályaudvarról Ausztria felé az éjjel. Mti-fotó: Balogh Zoltán

Buszok indultak a fõvárosi Keleti pályaudvarról Ausztria felé az éjjel. Mti-fotó: Balogh Zoltán

Innen több, migránsokkal teli busz nem sokkal fél 2 után indult el az osztrák határ felé. Az első busz hajnali fél 3-kor érkezett meg a magyar–osztrák határra. A határon gyalog mentek át. Az osztrákok tapsolva, éljenezve fogadták őket, Welcome feliratokkal. Az önkéntesek étellel és itallal kínálták őket.
A burgenlandi rendőrség azzal számol, hogy a Magyarországról jövő buszokkal 800– 3000 közötti menekült érkezik a határra; a hatóságok közlése szerint felkészültek az emberek érkezésére.


[fbcomments]