Közérzet · 2021.09.30.

Megnyílt a Pannon KözTér

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) kiemelt értéke a közösségek építése, erősítése annak érdekében, hogy az emberek – tágabb értelemben a társadalmi rétegek – összekapcsolódjanak és közösen újabb értékeket hozzanak létre. Ezt szolgálja az EKF támogatásával létrehozott KözTér hálózat.

Első helyszíne Veszprém egyik szellemi központjában, a Pannon Egyetemen nyílt meg.

A Pannon KözTér célja, hogy teret adjon az egyetemi diákság önszerveződő és az EKF-hez kapcsolódó kulturális és önkéntes programjainak. A Pannon KözTér befogadja majd az EKF támogatásában aktív CoolLaunch ifjúsági szervezet eseményeit, valamint más egyetemi és városi helyszínek mellett teret ad a november 20. és 26. között megrendezendő VII. Pannon UniFest rendezvénynek, a Pannon Egyetem legjelentősebb kulturális eseményének.

A Pannon Egyetem E épülete ad helyszínt a két, összesen 30 fő befogadására alkalmas projektteremből, valamint egy nagyobb, terasszal is rendelkező közösségi térből álló Pannon közTÉR-nek. A Pannon KözTér helyszínének kialakításában az egyetem hallgatói is aktívan részt vettek, látvány- és berendezési terveket készítettek. A hallgatók javaslatait, ötleteit figyelembe véve került raklapbútor a közösségi térbe, valamint ehhez idomul a belső design és a színvilág is.

A képen balról jobbra: Csillag Zsolt, dr. Guller Zoltán, dr. Navracsics Tibor és Ovádi Péter

A megnyitón dr. Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos kijelentette, hogy az EKF megrendezése hatalmas lehetőséget ad a városnak és a régiónak, hogy megmutassa kulturális sokszínűségét. A most induló KözTér hálózat ezt segítve erősíti a város és polgárainak együttműködését, növeli az összetartó erőt. A KözTér hálózat abban is szerepet játszhat, hogy a város polgárai megismerjék a VEB2023 EKF kulturális programjait és stratégiáját, valamint lehetőséget ad arra is, hogy az érdeklődők javaslatokat, ötleteket adhassanak egy még színesebb EKF-programév alakításához.

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja köszöntőjében kiemelte:

– A Pannon Egyetem, mint a Dunántúl meghatározó felsőoktatási intézménye, stratégiai célul tűzte ki, hogy nem csupán az oktatás és a kutatás, hanem a kultúra tekintetében is a régió központja kíván lenni. Ezek alapján nem volt kérdés, hogy a lehető legtöbb szálon becsatlakozzunk a szervezési feladatokba és mi adjuk a helyet a program elsőként megnyíló KözTerének.

A megnyitón részt vett dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, aki a kezdeményezést értékelve kiemelte: az Európa Kulturális Fővárosa cím 2023-ban nemcsak a városra, hanem az egész térségre, végső soron a teljes turisztikai szektorra és a magyar gazdaságra is pozitív hatással lesz. A programnak köszönhetően még nagyobb figyelem irányul Veszprémre és környékére. Az elmúlt évek fejlesztései hozzájárulnak a város turisztikai vonzerejének és az egész térség ismertségének a növeléséhez.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője elmondta, számára különösen fontos, hogy az egyetemisták jól érezzék magukat a városban, mert így válhatnak ők is igazi veszprémivé, ez segítheti, hogy itt letelepedve erősítsék a várost. A városnak ezért is érdeke, hogy minél sikeresebb legyen a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programja.

Még ebben az évben két újabb KözTér nyílik a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával: a Jutasi KözTér és a CIVIL pláza. A KözTér hálózatot bemutató honlap a Pannon KözTér első programjával – VEB 2023 VELED – egyidőben indul, és folyamatosan bővülő, frissülő tartalommal tájékoztat majd a három helyszín programjairól.

Fotók: EKF

Kép forrása: BALINT KOVACS

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!