Kultúra · 2023.02.16.

Megnyílt a Kádár Tibor-műterem-galéria

Közönségsikerrel kecsegtető tárlattal tiszteleg Kádár Tibor emléke előtt Veszprém és az Academia Humana Alapítvány. Kádár Jutka, a közelmúltban elhunyt festőművész özvegye az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával megnyitotta a művésztanár műtermét az érdeklődők előtt.

A galériává alakított műterem a festői szépségű Veszprémvölgyben, a Villa Medici szomszédságában található, így akár kirándulások célpontja is lehet. A Kádár Tibor Stúdió Galéria ingyenesen látogatható magánszemélyek és csoportok számára is, előzetes bejelentkezés alapján.

Kádár Tibor, Megnyílt a Kádár Tibor-műterem-galéria

Földoltárok és apostolok

Fél évszázad anyagából láthatunk itt válogatást a falakon felsorakoztatva, a festőművész életművének mintegy egynegyedét. A nagy szakrális festményeit és a földoltárokat.


– Az anyaföld, a szülőföld mindig is fontos volt a számára. Ez a rögös, barna, bezárt világ, amiben azért mindig van egy kis fény, lehetőség – magyarázza Jutka. – Ezekből a gyökerekből nő ki a spiritualitás, az apostolok, evangélisták, a panaszfal, az utolsó vacsora, a Golgota. Tibornak az volt a meggyőződése, hogy mindenkinek fel kell cipelni a maga keresztjét a Golgotára. Neki, úgy gondolom, sikerült, hogy felért, szép kerek életművet hagyott maga után.

A festményeken és rajzokon kívül itt vannak a személyes tárgyai, az ecsetek, a festékpaletta, a könyvek, kicédulázva bennük a legfontosabb alkotások, amelyeket a tanítványoknak mindenképpen meg kell nézniük. Kádár Tibor erdélyi származású festőművész (1946–2021) számára mindvégig fontos volt a tanítás, a veszprémi áttelepülés után is. Sokszor tartott itt kurzusokat, nyári táborokat.

Kádár Tibor, Megnyílt a Kádár Tibor-műterem-galéria
A festőművész fordított utat járt be a megszokottól: absztraktként kezdte és figuratívként végezte

Ülj le kicsit a kanapéra, és nézz fölfelé!

A kölcsönös tisztelet és szeretet jeleként most herendi porcelánfestő tanítványai segítettek a műterem galériává alakításában. Még a székek restaurálását is magukra vállalták. Igazán stílusos és jó hangulatú lett így az egész. Szinte hívogat, hogy ülj le kicsit a kanapéra, ahol a festő is pihent itt, a Veszprémvölgy csendjében. Ne lógasd a fejed! Nézz kicsit felfelé a képek megindító, szakrális alakjaival együtt. Mert az igazi művészet nem csak az intellektuson keresztül hat. Az ember érzéki lény, és a művész a színeken, vonalakon keresztül is szól hozzánk. Ez a tárlat – remélem – felfokoz olyan tapasztalatokat, amelyek megértéséhez nem kell sok filozófiai agyalás, inkább érzékenység szükséges.

Kádár Jutka úgy tervezi, hogy háromhavonta cseréli majd a képeket. Március 15-ére például a forradalmárok arcképcsarnokát szeretné megmutatni.

Kádár Tibor, Megnyílt a Kádár Tibor-műterem-galéria
Kádár Jutka, a festő özvegye úgy tervezi,hogy háromhavonta cseréli majd a képeket

A közönség mindvégig szerette és vásárolta

Ez a közelmúltban megnyílt életműtárlat olyan szempontból is jó szolgálatot tesz, hogy összegyűjti a dokumentumanyagot, ami nélkül bármilyen értékelés elképzelhetetlen lenne. Katalogizálja a magántulajdonban lévő képeket is, mert a közönség mindvégig szerette. A képeit vásárolják, csak a professzionális kánonok alakulnak nehezen vidéken. Ráadásul egy olyan festőről van szó, aki fordított utat járt be, mint a megszokott: absztraktként kezdte és figuratívként végezte. Csinálta konokul, amit jónak gondolt, az uralkodó trendekkel szembe menve.

Ezért ennek a műterem-galériának nem titkolt szándéka az alkotásokban és műfajokban gazdag életműnek a reflektorfénybe állítása, művészettörténeti feldolgozásának elősegítése is.

Jelenleg a veszprémi stúdiógaléria mellett Pécsett és Leányfalun is látható Kádár Tibornak kiállítása.

A galéria honlapja.

Fotók: Kis Nóra


[fbcomments]