EKF / Közérzet · 2022.02.05.

Megkezdődött a veszprémi vár rehabilitációja

Impozáns helyszínen, jelentős sajtóérdeklődés mellett jelentették be tegnap, hogy látványos szakaszához érkezett a veszprémi vár rehabilitációja.

Az érseki palotában megrendezett ünnepségen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is. Az eseményt délelőtt helyszínbejárás előzte meg.

Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő köszöntője után Navracsics Tibor kormánybiztos és Semjén Zsolt mondott beszédet. Utóbbi emlékeztetett, hogy a kormány 39 milliárd forinttal támogatja a veszprémi vár területén lévő egyházi épületek és a hozzájuk tartozó ingatlanok rehabilitációját. Ezzel segíti az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet elnyert város és régió lelki, szellemi, gazdasági és turisztikai fellendülését. A nagy volumenű és nagyon sokrétű beruházást Vörös Tamás főépítész, a projekt építészeti vezetője mutatta be.


Végül Udvardy György érsek szólt a megjelentekhez. A Boldog Gizella kápolnában fellelt feliratot idézte: Őseink hite a jövő reménye. Elmondta, hogy már az előkészítés időszakában is érdeklődést, szakmai kíváncsiságot, ráérző és együttműködő jóindulatot tapasztaltak minden szervezet és intézmény részéről. A teljes beruházás 2025 végén zárul, de már 2023-ra elkészül azoknak a tereknek a felújítása, amelyek az EKF-hez kapcsolódó rendezvényeknek adhatnak otthont a veszprémi vár területén. Ezt a hatalmas, történelmi jelentőségű vállalást Szent József, az egyház gondnoka kegyeibe ajánlják.

A fogadással véget ért rendezvényt a Mendelssohn Kamarazenekar rövid műsora tette ünnepélyesebbé.

Képek: Nagy Lajos és a szerző


1 Response

  1. 2022.03.05.

    […] vár tervezett felújításáról itt, itt és itt […]

[fbcomments]