Egyéb · 2022.09.16.

Meghalt Piri Ida főorvos – Színésznőnek is kiváló volt

Színésznő is lehetett volna a Veszprém megye egészségügyét negyed századon át irányító dr. Piri Ida főorvos. A film, melynek főszerepét alakította, elnyerte a filmkritikusok díját. Pályája elején kilenc évig közvetlenül kezelte a betegeket, később kollégáit támogatta, segítette, hogy minél jobb helyzetben gyógyíthassanak.

Dr. Piri Ida olyan szép volt, mint egy színésznő, és olyan határozott, mint egy királynő. Szemével pillanatok alatt rendet teremtett, máskor mosolyával képes volt megnyugtatni a fájdalomtól elkínzott betegeket, akik gyakran keresték fel a megyei tanácson – ma vármegyeháza – lévő irodájában. Ha egy-egy beteg úgy érezte, igazságtalanul vagy rosszul bántak vele, Piri Idához irányították társai. Csak így, ilyen egyszerűen nevezték, mert ezt hallották az orvosoktól is. A portás többnyire nem akarta őket fölengedni, de ők ragaszkodtak, hogy legalább telefonon beszélhessenek Piri Idával, aki aztán maga lépcsőzött hozzájuk.

Körzeti orvosként dolgozott Vaszaron és Nemesszalókon, 1975-től azonban nem az volt az első számú feladata, hogy a betegágyak mellett álljon – noha gyakorta megtette. Igyekezett korszerű műszereket, új eljárásokat meghonosítani Veszprém megye kórházaiban. Elsősorban a kiemelt megyeiben, de szívén viselte Várpalota, Ajka, Zirc, Sümeg, Tapolca gyógyító intézményeinek sorsát is. A szocializmus már „puhábbnak” minősített szakaszában kijárással lehetett bármit is elérni.


Piri Ida pedig talpalt, érvelt, vitatkozott a minisztériumban, a pártközpontban. Veszprém valahogy mindig jól járt. A többi megyei főorvos csodálta eszét, kitartását. A megye akkor korlátlan ura, Pap János első titkár is sokszor volt kénytelen meghajolni főorvosa érvei előtt. Pedig nagyítóval kereste hibáit azután, hogy szerinte lejáratta Veszprémet, szégyent hozott a megyére ország-világ előtt. Tette ezt egy filmszerep elvállalásával.

Elfogadta Szalay Gyöngyi és Dárday István (ma már Kossuth-díjas) filmrendezők felkérését 1979-ben. A Harcmodor című film ötletét egy külsővati történet sugallta. Ott is és a filmben is a járási főorvos asszony kezdeményezésére a helybeliek szociális otthont akartak építeni társadalmi munkában. A megyei vezetés ellenezte a tervet, amit nem közvetlenül akartak elkaszálni, hanem a javaslatot kisajátítva maguk szándékoztak megépíteni a „Boldog öregek városát”.

Megindult a harc, ahol a tanácselnök és helyettese a főorvos asszony mellé állt, hatalmas erőfeszítések révén a falusiak győztek. Az avatáson a megyei főnökök, kisajátítva a dicsőséget, magukat tüntették ki. Az iróniával fűszerezett alkotás hajszálpontos látlelet a korabeli magyar viszonyokról. „Természetesen” a filmet Veszprém megyében Pap János betiltatta, csak bizonyos körök láthatták a megyei művelődési központban, a Dimitrovban filmklub keretében vetítették.

A plakáton a főszereplő elmosódó arca előtt a kitüntetésen egy lyukas kétfilléres fityeg. A valóságban 27 esztendővel később, az 1956-os forradalom 50. évfordulóján Piri Ida munkásságát a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el.

Fotó: plakatfiu.com


4 hozzászólás

 1. György Piros szerint:

  Ki volt az az idióta,aki Dr. Piri Ida főorvos asszonyt méltató cikkbe egy női kopaszságot megszüntető képet szerkesztett! A Gyahenna tüzén sütkérezzék az az idétlen, pofátlan semmirekellő!

 2. Kenesei Györgyi szerint:

  Kedves Dallos Zsuzsa!

  Szeretném kiegészíteni az írását azzal az információval, hogy a filmet egy alkalommal biztosan vetítették az akkori moziban, mivel én is ott láttam.
  A nézőtér zsúfolásig megtelt, gyógyításban dolgozók nagy számban voltak a vetítésen. Ha jól emlékszem pótszékeket is tettek be. A mozi munkatársa pedig többször is légfrissítőt fújva járt körbe a zsúfoltság miatt, hiszen a film több mint két óráig tartott.

  Üdvözlettel, Kenesei Györgyi

 3. Albert Csabáné szerint:

  Èn nem ismertem őt ,de amikor 2013 ban mellrákot diagnosztizàltak nàlam aVeszprèmi kórházban és a kihalt folyosón reszketve ültem kint a váróban az adjunktus urra várva ,mellèm ült ő és beszêlgetni kezdtünk s mire kinèzett valaki az ajtón jelezvèn a főorvosasszonynak hogy várják ,meg miért nem ment be egyenesen !?
  Végtelen nyugalommal csak annyit mondott rám mosolyogva rám most itt volt szüksèg!
  Attól fogva nem féltem a tovàbbiaktól mert ott ès akkor elhittem :angyallal beszèlgettem ès hitet adott a felèpülésemhez!
  Az a beszèlgetés örökre megmaradt a szivembe.
  Köszön drága Piri főorvosasszony !

 4. Máté Valéria szerint:

  Nagyon szeretném hozzátenni én is azt hogy gyerekkoromban emlékszem, lóháton járta a környező falukat körzeti orvosként.
  Cigány sortól a szegény sorig, azt hiszem párját ritkítva csinálta a szakmáját ő igazán orvos volt az orvosok között!!! Fantasztikus volt ifjú orvosként is és később is, akár a családja elhanyagolása árán is kizárólag a Társadalomért az emberekért tett mindent!
  Édesapám sokszor emlegette nézzétek meg a doktornőt derékig érő fekete haja lobog a lovon és úgy megy a cigánysorra …erdő aljára !
  Takácsiba És mindenhova ahova hívják ,vagy nem hívják ,csak úgy érzi hogy mennie kell! Az gondolom hogy ma azt amit ő megtett az emberekért a Betegekért ember nincs egyetlen ember ,nincs Magyarországon aki ezt megtenné fantasztikus ,fantasztikus volt, imádtam emberként orvosként barátként , Soha nem felejtem el jóságát , emberségét
  Nyugodjon Békében

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]