Tech · 2022.06.16.

Megéri törődni a felnivel

Vannak olyan autósok, akik bőven beérik azzal, ha autójuk nagyjából tisztának tűnik. Ők azok, akik begurulnak az automata mosóba, fittyet sem hánynak néhány apróbb karcra, hiszen számukra az autó csak egy közlekedési eszköz.

Azok, akik szívükön viselik az autójuk sorsát, többre vágynak ennél. Autójukat maguk mossák, s nem feledkeznek meg az olyan területekről sem a tisztogatás során, mint amilyen a felni. Az is egy megoldás, ha pusztán magasnyomású mosóval megpróbáljuk eltüntetni az olajos nyomokat és a nagyobb szennyeződéseket, a semminél legalábbis több.

Érdemes azonban rászánni némi extra időt arra, hogy ne csak a nagyja kosztól szabadítsuk meg a felniket, hanem ápoljuk is őket.


Így fogjunk hozzá a felnik megtisztításához

A felnitisztítás első lépése, hogy óvatos mozdulatokkal, mikroszálas törlőkendővel áttisztítjuk a tárcsákat, így a fékportól, a portól és a megtapadó szennyeződésektől meg lehet szabadulni. Ha a napon átforrósodott a felni, akkor először le kell hűteni. Ezt követi a precíz, kézzel történő mosás, amihez használhatunk egy, a POLIRTECH.HU webshopjában kapható Shiny Garage terméket.

Lehetőség szerint válasszunk pH-semleges tisztítószert! Mivel az autóápoló szerek, így a felnitisztítók egy része lényegében egy koncentrátum, így a használati utasításnak megfelelően fel kell hígítani! Ragaszkodjunk a gyártó útmutatójához, és ne próbáljuk meg szemmel belőni az arányokat, főleg akkor, ha nem vagyunk túlságosan tapasztaltak. A felnin könnyen keletkeznek ugyanis maródások.

Felni polírozása házilag

A felnitisztításon túl a felni polírozását is elvégezhetjük házilag. Ez már nehezebb feladat, mint szimplán a tisztítás, ám ha gyakorolni szeretnénk a polírozást, akkor jobb, ha ezt a felniken kezdjük, hiszen kevésbé vannak szem előtt.

Ha valaki szereti ápolni az autóját, annak érdemes a felni polírozásával foglalkozni, hiszen úgy lesz tökéletes az összhang.

Az utolsó lépések

Akár az autó mosásáról, akár a polírozásról van szó, fontos, hogy a munkánk ne vesszen gyorsan kárba. Ennek érdekében sokat tehetünk, ha védelemmel látjuk el a megtisztított vagy polírozott felületet. A felniket is be lehet vonni védőréteggel.

Ha coatingot használunk, akkor el tudjuk kerülni azt, hogy hamar megtapadjanak a felnin a szennyező anyagok. A védőréteg felvitelével a repülő rozsda ellen is tudunk védekezni. Természetesen azt, hogy a felni összekoszolódjon, nem lehet kivédeni, csak akkor, ha folyton a garázsban parkolunk az autóval. A koszolódás a használattal jár, ám a maguk után foltot hagyó maró, savas anyagok például már nem tudnak megtelepedni, amennyiben van a felnin coating.

Végül érdemes gondolni a gumikra is. Ha megfelelő szereket vetünk be, akkor nemcsak tovább lesznek használhatóak a gumik, hanem gyönyörű, csillogóan fényes megjelenést is tudunk nekik kölcsönözni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]