Választás 2022 · 2022.04.09.

MEGBUKOTT A NÉPSZAVAZÁS – Bírságol a hatalom

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 9 millió forinttal megbírságolt 16 civil szervezetet, mert az úgynevezett gyermekvédelmi népszavazás ellen kampányoltak, közölte az MTI.

A NVB megfigyelőinek éberségéhez nem fér kétség, bár most némi fáziskieséssel kaptak észbe. Rájöttek, hogy a hónapok óta tartó kampány „áttöri a hatalomgyakorlás alkotmányos célját”. Vagyis vannak elvetemültek, akik élve a szabad véleménynyilvánítás jogával, hangot adtak a véleményüknek. Ám a hivatalos álláspont szerint ez a népszavazási kampányban törvénytelenségnek, pontosabban visszaélésszerű joggyakorlásnak számít.

Az alábbi civil szervezetek kaptak egyenként 176 400 forint pénzbüntetést: az Amnesty International Magyarország, az Artemisszió Alapítvány, a Szivárvány Misszió Alapítvány, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Aszexuális Közösség, a Magyar Helsinki Bizottság, az Atlasz Leszbikus, Meleg, Biszexuális Transznemű és Queer Sportegyesület, a PATENT Patriarchátust Ellenzők Társasága Jogvédő Egyesület, a noÁr mi vagyunk! Nonprofit Kft., a Prizma Transznemű Közösség, a Szimpozion Egyesület, a Szivárványcsaládokért Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transvanilla Transznemű Egyesület. A kampány két főszervezőjére, az Amnesty International Magyarországra és a Háttér Társaságra pedig az NVB  további 3-3 milliós bírságot szabott ki.

Az NVB határozatát a Kúrián fogjuk megtámadni, ez a nyilvánvalóan jogellenes bírság el fog bukni” – mondta  Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.


[fbcomments]