Gazdaság / Egyéb · 2022.12.14.

Megállapodás: Félig tele, vagy félig üres a pohár?

A kormány szerint siker, az ellenzék szerint kudarc az Európai Unióval december 12-én éjszaka megkötött magyar megállapodás. Most akkor félig tele, vagy félig üres a pohár?

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője az ATV Egyenes beszéd című műsorában kijelentette, a német nagytőke megint elérte, hogy nem fizet több adót. Az Európai Unió Tanácsa ugyanis hozzájárult, hogy a magyar iparűzési adó beleszámítson a 15 százalékos globális minimumadóba, így nem kellene megemelni a 9 százalékos társasági adót. Ezek után a magyar kormány is hozzájárult a vétója elengedéséhez. Ungár a német vezetést és a német nagyvállalatokat sejti a megállapodáslétrejötte mögött.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője szerint Orbán Viktor aprópénzért bedobta az EU-s vétó kártyáit. A képviselőnő Brüsszelből nézve nem győz csodálkozni, hogy itthon az Orbán-kormány sikerként, győzelemként állítja be azt, hogy elvi okét kapott a pénzre, amihez nem is biztos, hogy hozzájut. Hiszen ahhoz még teljesíteni kell egy csomó elvárást – nyilatkozta az ATV-nek Cseh Katalin.


A helyreállítási alapokhoz történő hozzáféréssel kapcsolatos megállapodás hírére reagálva az ellenzék más képviselői is kiemelték, hogy jövő év március 31-ig semmilyen pénz nem fog jönni. Sőt, még akkor sem biztos, hogy meg fog érkezni. Hiszen a magyar kormánynak olyan elvárásoknak is eleget kell tennie, mint például: csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez, erősíteni kell a korrupció elleni küzdelmet és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A 27 pontban összefoglalt feltételeket, úgynevezett szupermérföldkövet teljesítenie kell Magyarországnak, mielőtt a helyreállítási alapból bármilyen pénz érkezne. Ezeket a reformokat maradéktalanul és helyesen végre kell hajtani, mielőtt a helyreállítási alapból bármilyen kifizetést teljesíteni lehetne Magyarországnak.

Fotó: Getty Images


[fbcomments]