Sport · 2023.05.03.

Még lehet futballünnep

Ez a mozdulat ötezer veszprémi futballdrukker retinájába égett be harminc évvel ezelőtt. Az NB I-ben a kiesés elől menekülő Veszprém LC–Nyíregyháza összecsapás 76. percében, 0–0-ás állásnál három hazai futballistának mutatott fel piros lapot Varga játékvezető.

Az elsőt a szerb Vasziljevity kapta. Utána Kelement és Lantait is kiállította. A hármas emberelőnyben játszó nyírségiek ezután a 83. percben megszerezték a vezetést. Aztán Burcsa Győző edző együtteséből is leküldték Csehit. Két perccel a vége előtt Reichardt „Ficek” Tamás góljával sikerült az egyenlítés. A bíró ítéletei miatt a találkozó végén a népharag majdnem botrányba fulladt. A sors fura fintora, hogy a bajnokság végén ez a két csapat esett ki az első osztályból.

A három évtizeddel ezelőtti esemény óta nem volt igazán minőségi futball a megyeszékhelyen. Olyannyira nem, hogy kétszer is a semmiből kellett újraéleszteni a városban a legnépszerűbb sportágat. Egyszer a Pápa, utána az Alsóörs jogán indulhatott a megye I-ben a számos néven szereplő csapat.


Most a Practical VLS együttese Pető Tamás edző irányításával áll harcban, hogy esetleg osztályt lépve újra a profi ligában, az NB II-ben futballozhasson. Ám a legnagyobb rivális, a listavezető Tatabánya sehol sem tud kikapni. Fogynak a mérkőzések, viszont a két csapat között négy pont a különbség. Egyszer még mindenképpen veszítenie kellene a Bányásznak, hogy az utolsó fordulóban, a Pápán rendezendő Veszprém–Tatabánya mérkőzésen megmaradjon az esély az osztályozóra. A fanatikusok abban bíznak, hogy Nagykanizsán elbotlik a jelenlegi tabella elsője és persze a Practical VLS nem veszít további pontokat. Rögös, nehéz az út az NB II-ig, de nem reménytelen. Akik szeretik a futballt, még bízhatnak abban, hogy aranyérmes lesz a Practical VLS.

Az FC Ajka pedig a hátralévő fordulókban matematikailag az NB I-re is esélyes maradt. Az lenne ám az igazi bravúr, a futball ünnepe, ha mind a két együttes egy osztállyal feljebb léphetne…

Donát Tamás


1 Response

  1. 2023.05.21.

    […] Ahogy korábban írtam, 35 éve az NB I-et ünnepeltük, három évtizede pedig az onnan való kiesést gyászoltuk. Legyen bármi is az osztályozó vége, egy hihetetlenül mostoha körülmények között végigbrusztolt maratoni menetelés végén aranymedál került a veszprémi srácok nyakába. Vastaps és kalaplengetés nekik, akik több évtizedes hányattatott sorsú barangolás után esélyt teremtettek arra, hogy Veszprém ismét visszakerülhessen a hazai profi futball térképére. Legyen az bármilyen színvonalú, a miénk. Szeretjük. Ezt bizonyította az a sok száz szurkoló, aki a megyeszékhelyről elutazott Pápára, hogy sikerhez segítse a Practical VLS-t. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]