Közérzet · 2021.01.04.

MÉDIATÉRKÉP – A NER már a sajtó 50 százalékát kontrollálja

A Válasz Online gyűjtése szerint a 87 országos jelentőségű médium közül 44-et birtokol a Nemzeti Együttműködés Rendszere – ezen belül a politikával is foglalkozó televízióknak és napilapoknak a kétharmadát.

Ráadásul úgy, hogy a portál a megyei újságokat nem másfél tucat, hanem egyetlen termékként számolta el. Mindebből persze nem következik, hogy a nyilvánosság másik fele automatikusan „ellenzéki” vagy „Soros-párti” lenne. A központosított hatalmi médián túli terület jórészt egymástól is független szigetekből áll.


A mi médiaorgánumaink több, mint fele rendkívül kritikus a kormánnyal szemben: objektív vizsgálatok azt mutatják, hogy a kormánykritikus média piaci részesedése 50 százalék feletti – tájékoztatta még az ünnepek előtt a Welt am Sonntag című német lap közönségét Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Arról nem szólt, miért tekinti egységes egésznek a „kormánykritikus” oldalt, miközben a központosított, szócsőszerű hatalmi médián túl jórészt nem közös irányítás alatt álló pártlapok, hanem egymástól is független (harcos ellenzéki, esetleg InfoRádió-szerűen objektív, baloldali, liberális vagy konzervatív beállítottságú) szerkesztőségek működnek. A NER-termékek esetében viszont még a különállónak látszó egységek többsége is „össze van drótozva” tulajdonosi oldalról.

A valaszonline.hu nagy médiatérképéről itt olvashat bővebben.

 


[fbcomments]