Közérzet · 2016.04.10.

MÉDIALUFI – Hamvaiban halt aquapark

Februárban röppent fel a hír, hogy a világ legnagyobb aquaparkja épülhetne a Balatonnál, pontosabban a Balatonalmádi és Balatonfűzfő közötti öbölben. Gulyás Péter, az Aqua Regnum Hungary nevű gigantikus aquapark a megálmodója szerint 1,8 és 2 milliárd euró (kb. 600 milliárd forint) közötti összegből húznák fel a part mentén, 110 hektáron, 1,7 kilométer hosszan húzódna 500–900 méter szélességben.

Gulyás akkoriban úgy nyilatkozott, hogy tervei szerint három év alatt felépülhet a park, amely részben télen is fogadná a látogatókat. A hírt hamar felkapta sajtó, de sokan kétkedve fogadták a bejelentést. Keszey János, Balatonalmádi polgármestere is kifejezte kétségeit, úgy fogalmazott, semmilyen megvalósíthatósági tervet vagy hatástanulmányt nem látott, ráadásul az ambiciózus elképzelés több részlete nem felelhetne meg az előírásoknak. A lakosság is felhördült, parázs viták alakultak ki a környezetvédők és a helyi fejlődést, a turizmust pártolók körében.


Ide tervezték a parkot Almádi és Fűzfő között

Ide tervezték a parkot Almádi és Fűzfő között

Mára úgy tűnik, az egész csak egy médialufi volt, a HVG szerint nagy valószínűséggel mégsem lesz aquapark, legalábbis Balatonalmádi térségében. A projektgazda Gulyás Péter azonban bizakodó, szerinte a déli part sokkal vonzóbb és több fogadókészséget mutat. „Nekünk nagyjából mindegy, hogy hol tesszük le ezt az évi 65 milliárd forint árbevételt termelő objektumot. A vak bácsit sem vezetem át a zebrán, ha nem akarja” – közölte.

Majd hozzátette, hogy a két – eddig meg nem nevezett, a déli parton fekvő – település esélyeit növeli, hogy mindkettő az M7-es autópálya kihajtójának közvetlen közelében van. Úgymond a projekt kapcsán bejelentkezett nála egy „igen-igen nagy szállodalánc” is, amely csak arra vár, hogy olyan szállodákat építenének, amelyek befogadhatnák az irdatlan látogatótömeget. (Az eredeti projektleírás évi 3,5-4 millió látogatóval kalkulált.) Nemcsak az ország, de a kontinens turizmusát is megmozgatná, sőt, vélhetően az interkontinentális idegenforgalomra is hatással lenne…

Az ügy pikantériája, hogy Gulyás Péter nevére keresve még hasonló kisebb projektet sem találunk, sőt, az Index szerint pár éve még álláskereső portálokon is fenn volt. Nem ez lenne az első nagyratörő, világmegváltó álom kis hazánkban, amely ugyanazzal a sebességgel merült a feledés homályába, mint ahogy berobbant. Gondoljunk csak a 2013-ban nagy reményekkel „indított” új nemzeti légitársaság, a Sólyom Airways mélyrepüléssel végződő kudarcára.


[fbcomments]