Közérzet · 2022.12.15.

Matolcsy szerint is hazugság a „háborús infláció”

Több mint kínos, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, akit Orbán Viktor egykor a saját jobb kezének nevezett, súlyosan elhibázottnak tartja a kormány gazdaságpolitikáját, amely válságba taszítja az országot – írja a Nyomtass te is!

Matolcsy György, az MNB elnöke, egy parlamenti bizottsági ülésen elismerte, hogy a ma tapasztalt infláció a kormánypropaganda állításaival szemben nem háborús és pláne nem szankciós infláció, hiszen jóval a háború előtt, „2021 második felében kezdődött az energiaárrobbanás, ami a magyar infláció 80 százalékát okozta”. Majd arról beszélt: „szembe kell nézni azzal, hogy a pénzügyi, makrogazdasági mutatóink az Európai Unióban az első-második legrosszabb helyen vannak. Jövőre már a legrosszabb lesz, mert a 15–18 százalék között várható infláció a legmagasabb lesz az Európai Unióban. Szembe kell nézni azzal, hogy ha Magyarország nem változtat a gazdaságpolitikáján, ha nem hajt végre kétharmados gazdaságpolitikai fordulatot, akkor elveszíti az évtizedet.” Szerinte „a kormány válságkezelése az utóbbi hat hónapban nem találta meg a kulcsokat, hibás volt”.

Lesújtó véleményt fogalmazott meg az árstopokról is: „A szocializmusba pedig nem érdemes visszamenni. Az árstopokról meg a mindenfajta hasonló, jónak tűnő ötletekről a szocializmusban kiderült, hogy nem működnek. Összeomlott a rendszer.”


Matolcsy borúlátó elemzését támasztják alá a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai is, miszerint 22,5 százalék volt az infláció novemberben, ami újabb több mint húszéves rekordot jelent. Az előző hónapokhoz hasonlóan ismét az élelmiszerek és a háztartási energia drágultak leginkább, de ebben az adatban még nincs benne a benzinárstop megszüntetése, amelynek hatása majd csak januárban látszik.

Elemzők szerint a következő hónapokban még gyorsulhat is a drágulás. A friss inflációs adaton belül az élelmiszerárak drágulása a legjelentősebb, 2021 novemberéhez viszonyítva 43,8 százalékos. A háztartási energia 65,9 százalékkal emelkedett. Ezen belül a vezetékes gáz ára 124,3, a tűzifáé 60,1, a palackos gázé 52,1, az elektromos energiáé 28,3 százalékkal lett magasabb, mint tavaly ilyenkor volt.

A Nyomtass te is! további témái:

  • Alig enyhül a benzinkáosz vidéken
  • Ezernél több oktatási intézményben tiltakoztak már
  • Másfélszeresére nő a karácsonyi menü ára
  • Orbán Katarba megy focit nézni
  • Négycsillagos hotelt kapott Felcsút
  • Karácsony előtt jönnek a decemberi családtámogatási ellátások
  • Szünetel az ügyintézés az igazgatási szünetben

Olvassa, nyomtassa, terjessze! A kis újság friss száma innen tölthető le.

Illusztráció: Hadházy Ákos Facebook oldala


[fbcomments]