Gazdaság / Közérzet · 2022.11.10.

MATOLCSY – Jöhet a társadalmi vita!

Még két napig, 12-éig izgulhat Matolcsy jegybankelnök, mit írnak honfitársai, tetszik-e nekik, hogy jövő márciustól fizetése több lesz 6 milliónál. A kormány ugyanis kikéri a nép véleményét, társadalmi vita is lett nálunk.

A kormány a honlapján november 4-e óta biztat mindenkit, írja meg levélben, támogatja-e a hétszázezres emelést. Arcpirító, hogy a gazdasági válság közepette a MNB-elnök fizetésének emelését tervezi a kormány, merthogy kevesebb a bére az Állami Számvevőszék elnökéénél. Az ÁSZ-elnök illetményét ugyanis az előző évi bruttó átlagkereset 12-szeresében határozták meg, ami jelenleg 5 millió 266 ezer forint. Mivel idén a KSH előrejelzése szerint 15 százalékos átlagbéremeléssel lehet számolni, ez jövőre nagyjából 6 millió forint lesz.

Itt kell megjegyezni, hogy a nálunk kissé gazdagabb Svájcban már 9 éve népszavazáson mondtak nemet az állami vállalatok vezetőinek fizetésemeléséről. Tizenkettő lett volna ott is a szorzó, csak nem az átlagbérekhez képest, hanem a legkevesebbet keresők fizetéséhez hasonlítva. De a társadalmi igazságosságra hivatkozva maradt a maximális kilencszeres különbség.


Matolcsy mostani, az inflációt kompenzáló fizetésemelése annak fényében is érdekes, hogy a külkereskedelmi mérleg hiánya hónapról hónapra nő. Az év első nyolc hónapjában a deficit több ötmilliárd eurónál, de év végéig a szám megkétszereződhet. A Magyar Nemzeti Bank devizatartalékai vészesen megcsappantak, miközben húsz százalék fölötti az infláció. Ebből nehéz arra következtetni, hogy az MNB a helyzet magaslatán áll, hogy a jegybank elnökének teljesítménye ekkora fizetésemelést indokol. Ráadásul Matolcsy fizetésemelése még nem áll meg a jegybank falain belül. Ugyanis a jogszabályok több állami szerv vezetőjének a díjazását a jegybankelnök béréhez kötik.

Az ország vezetői minden alkalommal leteszik a nagyesküt, plakátokon hirdetik: nekik Magyarország az első! Az a kérdés, hogy szerintük kik tartoznak Magyarországhoz. Úgy tűnik, nemcsak külsőségeikben (főispánok, vármegyék) hajlanak a feudális jellegre, de mint anno a jobbágyok sem voltak tagjai Magyarországnak, milliókat ma sem tekintenek azoknak.

Nosza, essünk neki, 12-éig megvitathatjuk Maltolcsy fizetését, a kormány honlapján.

Az esetleges fenntartásokra már halljuk is a választ: a törvény szerint jár neki és társadalmi vitára is elő van terjesztve. Arra, ami a kata azonnali megszüntetésekor föl sem merült, most viszont „Brüsszel óhajának” eleget téve megtörténik.


1 Response

  1. tjk szerint:

    Most az oktatásé és az egészségügyé az elsőbbség! Aztán jöhet több más, s csak a végén Matolcsy. Ennyi megértés a türelmetlen elnöktől is elvárható!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]