Közérzet · 2016.05.05.

Matolcsy fia sem jár rosszul

A jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám György tavaly ősszel vásárolta be magát a cégén (Magyar Stratégiai Zrt.) keresztül az évi 800 millió forintos árbevételű Balaton Bútor Kft.-be. Ezt a céget a rokona, Szemerey Tamás érdekeltségéhez tartozó Növekedési Hitelbanktól felvett hitelből szerezte meg az ifjabb Matolcsy. A cégnek bőven jut közpénzből fizetett, állami szervezetektől kapott megbízás – írja a 168ora.hu.

Még tavaly év végén derült ki, hogy a Matolcsy Ádám által alapított Magyar Stratégiai Zrt. a Növekedési Hitelbanktól kapott hitellel bevásárolta magát egy nagy bútorgyártó cégbe. Az ügyről író lapoknak azt is sikerült megtudniuk, hogy az ifjabb Matolcsy cége a vállalkozások fejlesztésére kitalált, állami pénzből támogatott, kedvezményes, 2 százalékos kamatterhű hitelhez jutott, összesen 402 millió forint értékben.


2015 szeptemberében került a bútorgyártó cég a Matolcsy Ádám cége és az üzlettársa, Feodor András által közösen tulajdonolt Glamorous Szépségipari Berendezések Kereskedelmi és Szolgáltató cég tulajdonába.

A Balaton Bútor Kft. azóta az alábbi, közpénzből fizetett megbízásokat kapta:

Egy februári szerződés keretében a Nyíregyházi Törvényszék számára 3,9 millió forintért tárgyalótermi székeket szállíthatnak. Ugyanígy székeket készíthetnek egy szintén februárban kötött szerződés alapján Budapest Város Kormányhivatala részére, 13,9 millió forintért.

Még decemberben kötött a Balaton Bútor szerződést a veszprémi kórházzal: egy uniós forrásból megvalósított projekt keretében 67 millió forintért biztosítanak bútorokat a Közép-dunántúli Regionális Onkológiai Centrumhoz.

A Balaton Bútor még azelőtt, hogy Matolcsyék bevásárolták volna magukat a cégbe, kapott 299 millió forint értékben egy megbízást két másik céggel együtt a Közigazgatási és Igazságügyi Hivataltól 45-50 munkaügyi kirendeltség teljes körű bútorozására. Az eredetileg júniusra befejezni tervezett beszerzés végső határideje végül december 31. lett.


[fbcomments]