Közérzet · 2020.04.23.

MASZK – Képviselők kérése

A DK–Szakszervezetek képviselőcsoportjának tagjai, Katanics Sándor, Guzslován Gábor és Zakar Csaba ma elküldött levelükben javasolják Porga Gyula polgármesternek, hogy rendelje el Veszprémben a maszkok viselését.

A képviselőcsoport levele alább olvasható.


Tisztelt Polgármester Úr!

Az elmúlt 42 napban, amióta a kormány Magyarországon vészhelyzetet rendelt el, a veszprémi háztartásokba is eljutott Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és sok veszprémi polgár áldozatos munkájának eredményeként 2–2 darab szájmaszk.

Polgármester úr éppen tegnap írta közösségi oldalán, hogy „Minden veszprémi háztartásba megérkeztek a maszkok. Ha valaki mégsem kapott volna, esetleg hibás maszkot kapott, jelezze a +36 20 279 7922 vagy a +36 20 271 8221 telefonszámokon. Köszönöm az önkéntesek összehangolt munkáját és a veszprémiek türelmét! Viseljék felelősségteljesen!”

Már a hét elején is javasoltam Polgármester Úrnak, hogy fontolja meg és Veszprémben is rendelje el a maszkok viselését, legalább a tömegközlekedés használata és a boltok, nyitva tartó üzletek és piac látogatása során.

Most ismételten azt kérem, azt kérjük a fővárosi és más városok példáját követve: mielőbb történjen meg ennek az intézkedésnek a meghozatala.

Május 4-től elkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák. Ha intézkedéseinek köszönhetően növekszik is majd végre a járatsűrűség, akkor is jelentősen növekedni fog a veszély mindazok számára, akik közös légtérben tartózkodnak hosszabb, rövidebb ideig!

Az elmúlt öt napban Veszprém megyében a koronavírussal fertőzöttek száma jelentősen megnőtt. Úgy tudom, már sajnos el is hunyt olyan veszprémi beteg, aki a vírust megkapta.

Veszprém megyében 5 nappal ezelőtt még 37 beteg volt ismert, jelenleg már 50 beteg tesztje pozitív. 5 nap alatt 35%-os tehát a növekedés, és az utóbbi napok országos tapasztalatait látva ez a növekedési ütem várhatóan sajnos gyorsulni fog.

Szakemberektől tudjuk, hogy ráadásul az ismert betegek számánál valójában lényegesen több lehet azoknak a betegeknek a száma, akik tüneteket nem éreznek, de a betegséget közösségekben egészen bizonyosan terjesztik.

Mindezen indokok alapján kérjük, mielőbb rendelje el Veszprémben is az arcmaszkok viselését a közösségi terekben!

Tisztelettel:

Katanics Sándor (DK-Szakszervezetek, frakcióvezető)

Guzslován Gábor (képviselő)

Zakar Csaba (képviselő)


[fbcomments]