Kék / Közérzet / Életmód · 2015.12.07.

Markovszky szerint a jövő

Jó este volt, jó beszélgetésekkel és egy szórakoztató színelőadással. Év vége közeleg, ilyenkor Markovszky György, a Realit Zrt. vezérigazgatója, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke összehívja üzletfeleit, munkatársait, vállalkozókat, tudósokat, közéleti szereplőket, polgármestereket pezsgős koccintásra. Idei beszédében az észak-dunántúli régió fiatal tudósainak eredményeit méltatta hangsúlyosan a közismert üzletember.

December 4-én adták át a Veab kiemelkedő ifjú kutatója ösztöndíjat, amelyet Markovszky György szponzorál. Négyen részesültek benne a legkülönbözőbb tudományterületekről: Abonyi András limnológus-doktorandusz (Pannon Egyetem) a folyókkal, azok holtágaival, a bányatavakkal foglalkozik; Bacsárdi László (Nyugat-magyarországi Egyetem) specialitása az informatika alkalmazása a csillagászatban; Farkas András, az MTA Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézetének munkatársa búzanemesítésben jeleskedik; Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának munkatársa pedig világításban „világelső”, annak a veszprémi mérnökcsapatnak a tagja, amelyik  megoldotta a Sixtus-kápolna fénytechnikáját. Úgynevezett LED-ekkel, azaz világító diódákkal, új fénytechnikai berendezésekkel sikerült azt a célt elérniük, hogy minél inkább úgy észleljék a freskók színeit a mai látogatók, amilyennek a 16. század végén Michelangelo megfestette.  A jövő nemzedék fantasztikus teljesítményekre képes – mondta Markovszky György.  Szinkronban a világgal, egyenrangú partnerként vesznek részt az innovációs, kreatív gazdaságban, az intelligens technológiák fejlesztésében, amelyek jelentős mértékben javíthatják és optimalizálhatják mindennapi életünket.


Talán mondanom sem kell, a terített asztal melletti magánbeszélgetések is elsősorban az utánunk jövőkről szóltak. Markovszky György is örömmel számolt be unokája megszületéséről és az ismerősöknél is elsősorban a gyerekek, unokák volt a vezértéma Fokvárostól Budapesten át Zürichig. Na jó, beszélgettünk másról is, de az nem publikus. Itt most szmájli jel következne. Különben éppen az a jó ebben az év végi partiban, hogy olyanokkal is találkozunk kötetlen körülmények között, akiket egyébként egész évben nem látunk. Megnyugtatnak vagy éppen felkavarnak ezek a beszélgetések, de erőt is adnak.  Miközben pincérek sürögnek-forognak a vendégek, hidegtálak, húsok, saláták és gyümölcsök körül, és nem mellékesen jó borokat is kínálnak. A Petőfi Színház előcsarnokában rendezett est folyamán a Jónak lenni jó akció keretében megtartott licitáláson 65 ezer forintért elkelt egy eredeti fénykép Szoboszlay Sándor két évvel ezelőtt elhunyt, Jászai-díjas kiváló és érdemes művészről, a Petőfi Színház örökös tagjáról. Nem mellékesen, Markovszkyék elhozták az Aranytó című színdarabot, Vári Évával és Benedek Miklóssal a főszerepben (Szentendrei Teátrum és Orlai Produkciós Iroda). Az öregségről szól groteszk, humoros felhangokkal, mert hogyan is lehetne másként elviselni, hogy az ember megy kifelé az életből. Talán a szép számmal jelen levő fiatal számára is tanulságos volt.


[fbcomments]