Sport · 2022.09.29.

MARIAN COZMA – A döbbenet csendje

Azért vannak olyan pillanatok még sportrendezvényeken is, amikor Arany Jánost idézve: „Szó bennszakad, hang fennakad, lehellet megszegik.” És valóban így volt a Veszprém Arénában.

A mérkőzés nyolcadik percében 4500 ember egyszerre felállt, és néma csendben emlékezett az aljas módon meggyilkolt román kézilabdázóra, Marian Cozmára. Eközben a pályán játszottak a csapatok, mert a szabályok nem teszik lehetővé a mérkőzés megszakítását.

A tragédia kora reggelén már ott voltam a Virág Benedek utcában, a gyilkosság helyszínén. Tagja voltam annak a tiltakozó néma menetnek, amely egy hang nélkül vonult végig a belvároson át a Veszprém Arénáig, ahol nagyon kritikus, forró volt a hangulat, amit Marian Cozma édesapjának megszólalása elcsendesített. De amit az emlékező veszprémi szurkolók tettek, ilyet még nem látott a világ. Ez volt a döbbenet csendje. Amelyben a labda pattogása, az edzők utasítása, a pályán lévők kommunikációja hallatszott csak. Semmi más.


Marian Cozma, MARIAN COZMA – A döbbenet csendje
Petre Cozma is ott volt a Veszprém Arénában meggyilkolt fiára emlékezve

Ha csak ennyi történt volna tegnap a Telekom Veszprém – Dinamo Bukarest Bajnokok Ligája összecsapásával kapcsolatban, akkor is elismerés illeti az ötletgazdát és a szívszorító megemlékezés megszervezését. Mert ilyenkor felsejlik az is, hogy gazemberek szíven szúrták, kivégezték a két klub Madárkáját, a veszprémiek örök 8-asát, akiről a nagy rivális, Pick Szeged varázslatosan szép, új csarnokában vendégszektort neveztek el.

De ennél sokkal több is történt. A vendégcsapat kifizette a fiát elvesztő édesapa, Petre Cozma repülőjegyét, aki nem velük jött, de a román klubbal utazva tért vissza. A Telekom Veszprém autót küldött érte, és vendégül látta az azóta is gyászoló családfőt. Aki hazaiak hagyományőrző fa labdájára elhelyezett egy emléklapot, mint ahogy az együtteshez régóta kötődő szurkolók kapnak erre lehetőséget. A találkozó után pedig mécseseket gyújtottak Marian Cozma szobránál.

Méltó, lelkeket melengető, de egyben sebeket is feltépő nap volt ez, jelezve azt is, hogy az utánunk következő generációk se feledjék el, kik és mit tettek Veszprém belvárosában 2009. február 8-án. Amikor Ivan Pešićet életveszélyesen vesén szúrták, Žarko Šešumot pedig fejbe rúgták, súlyos sérülést okozva ezzel.

Donát Tamás

A néma tömeg. Fotó: Telekom Veszprém Handball Team

Kép forrása: Peka Roland

[fbcomments]