Közérzet / Egyéb · 2021.01.09.

MARADÉKOK – Szúrasson, vagy sem?

Nem csak ételek maradnak meg az ünnepek után. Miközben készülnek a meggyőzést segítő anyagok a Covid–19 elleni védőoltás fontosságáról, megtudtuk, hogy még a sima influenza elleni vakcinákból is van negyedmillió, noha decemberben úgy tudtuk, azok hiánycikknek számítanak.

Kiderült az országos tisztifőorvos tájékoztatásából, hogy aki kér, még kaphat influenza elleni védőoltást. A felnőtteknek adható háromkomponensű oltás 1 millió 357 ezer adagjából még van kétszázezer, a négykomponensű készítményből 103 495 adagot osztottak ki a háziorvosoknak. Ebből még a fele, 54 ezer adag felhasználásra vár. Január 7-én azt is ígérte dr. Müller Cecília, hogy ezeken kívül „újabb gyártási tétel is rendelkezésre fog állni influenza elleni oltásból, tehát aki szeretne ilyen védőoltást kapni, még kaphat”.


Ehhez képest tavaly októberben még így nyilatkozott: „A probléma az, hogy mindössze 1,4 millió darab áll rendelkezésre, vagyis csak körülbelül minden hetedik magyar állampolgár oltható be. Készült ugyanis a szezonra 1,3 millió adag, három vírustörzset tartalmazó hazai vakcina, ami a három évnél idősebb gyermekeknek és a felnőtteknek adható be. Emellett 100 ezer darab négykomponensű oltás is rendelkezésre áll – ez adható be a három évnél fiatalabb gyermekeknek és a várandós nőknek. Ez utóbbi vakcina három helyett négyfajta influenza vírus ellen nyújt védelmet, és csak hasított, nem pedig teljes vírust tartalmaz, ezért kisebb eséllyel okoz az oltás mellékhatásaként lázat. Megjegyzendő, hogy az elmúlt években ennek a mennyiségnek csak körülbelül a fele fogyott el, de akkor közel sem volt akkora az oltási kedv, mint jelenleg. Kérdéses, hogy lesz-e utánpótlás, ha igen, akkor mikorra és mennyi. Leszögezendő, hogy ha az említett oltóanyagkészlet elfogyna, akkor az utángyártás, ami a vakcina – mint biológiai készítmény – gyártástechnológiájára visszavezethetően egy féléves folyamat, már az idő szűkössége miatt nem kivitelezhető.”

Megerősítette az országos tisztifőorvos szavait a négykomponensű vakcinát gyártó Sanofi képviselője is: „Nem látunk esélyt további szállítmányra ebben az influenza szezonban.” Három hónap elteltével örülhetnénk is: még legalább negyedmillió magyar egészségét óvhatnák a megmaradt influenza elleni védőoltások, ha ezt nem véletlenül tudnánk meg egy újságírói kérdésre adott válaszból.

Amikor decemberben hiába keresték a négykomponensű, később már a sima védőoltást is, amikor a háziorvosok kénytelenek voltak a hiány miatt szégyenkezni (hogyhogy nem tudnak szerezni!!! – dohogtak a morgós betegek), akkor most hirtelen kiderül, megvan a resztli. Menjenek csak a népek! Csakhogy a beadás után négy hét kell az immunitás kialakulásához.

Közben nyakunkon a Covid–19 elleni kampány. Hogy a dupla védekezés miképp hat, arról egyelőre nincsenek hivatalos állásfoglalások. Az egyik háziorvos szerint a koronavírus elleni vakcináció adatgyűjtő lapján feltehetően azért kérdezik, kapott-e négy héten belül védőoltást a páciens, mert nem biztos a két szer ilyen közeli használata.

 [stextbox id=”grey”]

Pontosítás

Dr. Hajdu László veszprémi gyermekorvos – pontosítván a fentebb leírtakat a gyermekek kötelező védőoltásaival kapcsolatosan – a következő rövid tájékoztatót küldte el szerkesztőségünknek:

A Pentaxim nevű oltóanyag (régi nevén DiPerTe) öt komponensű, és egy ampullában van. Kettő, három és négy hónapos korban kapnak belőle a csecsemők. Kettő, illetve négy hónapos korban kapják a Pentaximmal egyszerre a Prevenar 13 oltást is.

A Rotavírus elleni, szájon át adható oltóanyagot két, három, négy, vagy az oltástól függően két–három hónaposan kapják.

Általános szabály, hogy az oltóanyagokat egy napon – akár hármat is – be szabad adni, vagy négy hetet kell várni a különböző oltóanyagok között.”

[/stextbox]


[fbcomments]