Közérzet / Kultúra / Életmód · 2016.05.23.

MÁJUS – Belekóstolni a nyárba

Májusban fogantam, talán ezért is érzem ilyenkor úgy, hogy hazaértem. Haza a kezdethez, haza az élethez. De ha nem így lenne, akkor is magával ragadna ez a hihetetlen és megállíthatatlan burjánzás, a zöld ezernyi árnyalata esőben és napsütésben, az ég finom halványkékje, a rózsák, az akác, a jázmin és az olajfák illata, az első gyümölcsök üde íze. Minden érzékünkre hat, nem térhetünk ki előle.

„Testvérei között, úgy hírlett, Maia a legszebb / arcra. S a felséges Iuppiter ővele hált.” (Ovidius: Fasti V., Gaál László fordítása) 


Kora reggel indulok biciklivel a tóhoz, a földből még felcsap a tél elrejtőzött hűvöse, de a napsugarak gyorsan legyőzik. Vadrózsa illatát fújja felém a szél. Nem sietek, dolgom csak annyi, hogy élvezzem az első nyári nap minden pillanatát. Meg-megállok, hanyatt fekszem a földön, erre vártam egész évben. Porból vétettünk, porrá leszünk. Olvastam, van már lehetőség arra, hogy halálunk után hamvainkat egy konténeres csemetefa földjéhez keverjék, aztán együtt elültessék. Szép jövő lehetne, bár a fák mostani magyarországi sorsát látva valószínűleg nem tartana soká…

Friss epret veszek útközben, harmatos hazai, nem az a gumiszerű, génkezelt valami, amit Spanyolországból zúdítanak ránk. Érett, csumája egyetlen mozdulattal kihúzható, picit földes, nem baj, megeszem. Zamatos, édes. Most még csak kóstolom a nyarat, de eszembe jut, milyen jó lesz, ha majd érik a paradicsom. Azt a semmihez sem hasonlítható aromás illatot szeretem a legjobban, amikor leszedem a szárról.

A strand már nyitva, de fizetni még nem kell. A tó maga a béke, elnézném a végtelenségig. Hideg a víz, csak a kutyák úszkálnak, boldogságos szezon előttiség, hogy bejöhetnek a gazdival. Örömüket egy hattyú zavarja meg néha, hangosan próbálja a területéről elzavarni őket.

Hazafelé csak a nyugalom van, minden gond elszállt, lényegtelenné vált. Nem kell semmi, nem fáj semmi. A nap vagyok, a víz vagyok, a szél vagyok, a zöld vagyok, a föld vagyok. Minden és semmi vagyok, egy vagyok, és igen: eper is vagyok. 🙂

diotima


[fbcomments]