Közérzet · 2023.05.04.

Május 8-án Veszprémbe jön dr. Jane Goodall

Hamarosan Magyarországra látogat dr. Jane Goodall világhírű főemlőskutató, ENSZ-békenagykövet, a csimpánzok életének legismertebb kutatója. Utazásának egyik állomása Veszprém, a Pannon Egyetem.

Dr. Jane Goodall látogatásának tiszteletére május 7. és11. között gazdag programsorozattal készülnek a szervezők. A programokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Dr. Jane Goodall május 8-ai, hétfői plenáris előadására a férőhelyek száma korlátozott, de csütörtökön, május 4-én az esemény weboldalán 8 és 12 óra között egy szabad regisztrációs időablakon keresztül a Pannon Egyetem polgárai és veszprémi lakosok is jelentkezhetnek a még szabad helyekre.

Egy világ gyűlölet és keserűség nélkül

A környezetvédelem legnagyobb szószólóinak egyike áprilisban töltötte be a 89. életévét. 1977-ben hozta létre a Jane Goodall Intézetet a csimpánzok és élőhelyük védelme érdekében. Azóta már a világ 24 országában alakult Jane Goodall Intézet, és a globális hálózat több mint 110 országot foglal magában. 1991-ben fiatal aktivistákkal megalapította a Roots & Shoots (Rügyek és Gyökerek) programot, amellyel kifejezetten a fiatalabb generációkhoz szól: ösztönzi őket a környezetvédelemre és a fenntartható életmódra.


Sokszor leírta, hogy milyen közel vagyunk a természeti világhoz, mégis úgy tűnik, hogy még mindig úgy viselkedünk, mintha valahogy elkülönülnénk tőle.

Szerinte bölcsességet kellene tanulnunk.

– A csimpánzok sokkal okosabbak, mint azt az emberek korábban elismerték, de nem tudtak olyan rakétát tervezni, amely felmenne a Holdra – nyilatkozta. – Mi, emberek viszont a technika vívmányainak segítségével és a kommunikációnkkal sok mindenre képesek lehetnénk. Hosszú távú terveket készíthetünk, és összehozhatjuk az embereket, hogy megpróbáljanak megoldani egy problémát. Ezt beszélt nyelv nélkül nem tudjuk megtenni. Az állatok kommunikációja fantasztikus, de csak mi fejlődtünk olyan mértékben, hogy az univerzum urainak tekintsük magunkat és tönkretegyük az otthonunkat. Ez a bölcsesség hiánya. Értelem bölcsesség nélkül, értelem szív nélkül. Az éghajlatváltozást, a biológiai sokféleség csökkenését és ezt a járványt mi teremtettük azzal, hogy nem tiszteljük a természetet és az állatokat.

Nemrég jelent meg A remény könyve című munkája. Ennek kapcsán nyilatkozta:

– Harcra kell inspirálni az embereket, ahogy Churchill tette, és azt mondani, hogy „nem, ezt nem hagyjuk”! Tudom, hogy nem forgathatjuk vissza az idő kerekét, de lassíthatjuk az éghajlatváltozást, mégpedig úgy, hogy az ész és szív összjátékának eredményeként elég embert tudunk cselekvésre ösztönözni. Olyan sokan mondták nekem, hogy nem számít, mit csinálok. Erre a felvetésre mindig az a válaszom, hogy valóban nem, ha csak te vagy. De nem csak te vagy! Szóval szerintem az a fontos, hogy felismerd, hogy amit teszel, még ha kicsinek is tűnik, hatványozottan hozhat változást emberek millióinak döntéseiben.

A környezetvédő Goodall által elképzelt világ olyan lenne, ahol mindenki a természettel és egymással összhangban él. Egy világ gyűlölet és keserűség nélkül. Ahol a szeretet és az együttérzés a legfontosabb elemek, és ahol mindenki megértené, hogy az állatoknak ugyanúgy vannak érzései, jogai, mint nekünk.

(Forrás: Pannon Egyetem, 24.hu)

Fotó: Red Lemon Media


[fbcomments]