Közérzet / Egyéb · 2023.02.08.

Magyarpolányi hősök a földrengés helyszínén

Mindössze másfél percet sikerült beszélnünk reggel telefonon a magyarpolányi Kulcsár Józseffel, aki a Magyar Református Szeretetszolgálat tagjaként, Lendon nevű kutyájával vesz részt a törökországi földrengés áldozatainak felkutatásában.

– Ne haragudjon, most nem tudunk beszélni. Nemrég érkeztünk meg, a felszereléseket pakoljuk ki a repülőgépből – mondta.

Két óra múlva újra próbálkoztam, de nem vette fel a telefont. Talán már elindultak, ki tudja milyen utakon, hóesésben, miközben az úticélt, a feladatokat egyeztetik. Ez most nem a nyilatkozatok ideje.


Felfoghatatlan, szívszorító tragédia, ami Törökországban történt. Ki tudja, hányan várják még midig a romok alatt, hogy rájuk találjon, hogy megmentse őket valaki. Sérülten, összefagyva, egyre fogyatkozó életerővel, alig pislákoló öntudattal. A földrengés áldozatainak száma már most több mint tízezer. Vészesen fogy az idő, de talán van még esély néhány életet megmenteni.

A magyar mentőcsapatok eddig 21 embert szabadítottak ki élve a romok alól. Dacolva minden veszéllyel, pihenés nélkül, erejüket megfeszítve. Hozzájuk csatlakozik mától a magyarpolányi Kulcsár Kutató-Mentőkutyás Szolgálat Alapítvány vezetője, Kulcsár József és tíz éves kutyája, Lendon.

földrengés, Magyarpolányi hősök a földrengés helyszínén
Kulcsár József és Lendon

József harminc éve oszlopos tagja a magyar mentőkutyás társadalomnak. A Nyugat-Dunántúlon 2016 óta koordinálja az életmentő akciókat – írta róla tavaly a gyorplusz.hu.

Lendon ugyancsak profi, több éves felkészítés után vált az egyik legsikeresebb keresőkutyává. A segítségével több életet sikerült már megmenteni. Mindketten hősök, akik gondolkodás nélkül indultak a földrengés áldozatainak megsegítésére. Óvja őket a gondviselés, térjenek haza szerencsével!

földrengés, Magyarpolányi hősök a földrengés helyszínén
Lendon

Vezető képünkön: Megérkezett a csapat a repülőtérre. Középen Kulcsár József guggol, mellette Lendon, a kutyája. Fotók forrása: Facebook/Kulcsár Kutató-Mentőkutyás Szolgálat Alapítvány


[fbcomments]