Kultúra · 2021.07.14.

Magyarpolányban idén is lesz passió

Az 52. Eucharisztikus Kongresszus évében sem maradnak el a passió-előadások Magyarpolányban. A helyzethez igazodva új időpontban, augusztus 19-étől 29-éig hat előadásra készülnek a falu lakosai.

Magyarpolány egy igazi csodafalu, ahol az is megtörténhet, hogy reggel péksütit veszünk attól a hölgytől, aki este Mária Magdolna szerepében nyújt felejthetetlen alakítást. A passiójátékok alkalmával a falu lakói profi színészekké alakulnak át, és a Kálváriadomb festői környezetében varázsolnak vissza minket a bibliai időkbe.

Így fordulhat elő az, hogy a naplementét követően a pék, a hentes, a mezőgazdász, a polgármester…, kicsik és nagyok – Húros Annamária korhű jelmezeibe bújva – a kort megidéző díszletek között az amatőr színjátszás magaslatait tárják elénk. Az előadásokon kizárólag Jézus szerepében láthatunk hivatásos színészt. Dávid Roland énekes-színészt – akit idén második alkalommal játszik a darabban – mondhatni Isten is erre a szerepre teremtette: karakterével hitelesen formázza meg Krisztus történetét az utolsó vacsorától egészen a mennybemenetelig.

Az Europa Nostra-díjas Magyarpolányban a passiójátszás hagyománya az 1990-es évek elejére nyúlik vissza. Az előadás 2015-ben megújult. Az új rendezésű darab forrásanyagaként a szövegírók (Katona Imre, Németh Ervin és Pataki András) a XVII. századi passiójátékokat, a csíksomlyói misztériumokat, valamint a Károli Gáspár fordításában készült Bibliát használták.  

A Magyarpolányi Passióban meghatározó szerepet kapnak az élőzenés dalok, melyeknek zeneszerzője Szarka Gyula Kossuth-díjas énekes, gitáros, zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja. A darab rendezője 2015 óta Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója.

Ha már ellátogatunk Magyarpolányba, érdemes több időt szánni erre a kivételesen szép településre. A 83 népi műemléki épületből álló Falumúzeuma, a síkság és a hegyvidék törésvonalán elhelyezkedő környezeti adottságai és vendégszerető lakosai nem mindennapi kikapcsolódást garantálnak az odalátogatóknak.

További információk és jegyrendelés a falu honlapján.

Jelenet a Magyarpolányi Passióból. Fotó: Tihanyi György

Kép forrása: TIHANYI GYORGY

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!