Gazdaság / Közérzet · 2023.02.01.

MAGYARORSZÁG ÉLEN JÁR – Legkorruptabb az EU-ban

Nem verte ki a biztosítékot a Transparency International éves jelentése Magyarországon, miszerint hazánk a legkorruptabb az Európai Unió országai között. Csak a hülye nem tudja, hogy ez a lényege a NER-rendszernek, a haveri kör helyzetbe hozása, ami civilizált államokban korrupciónak számít.

„Korábban csak hármas holtversenyben volt Magyarország az EU legkorruptabb állama, most viszont már egyedül a mienk az utolsó hely a listáján. A visegrádi államok már rég nem a mi ligánk, de most már Románia és Bulgária is tisztább állam nálunk, Kelet-Timorral, Vietnammal és Burkina Fasóval vagyunk egy szinten” – közölte a hvg.hu  a Transparency Internationalra hivatkozva.

A most közzétett, 2022-ről szóló jelentésben már egyértelműen kivívtuk az első helyünket, nincs mese, az unió legkorruptabb országa lettünk. A kormány reakciója az eredményre az ATV-nek annyi volt csupán, hogy: „Hazugság! Miért nem foglalkozik a Transparency International a brüsszeli bürokratákkal inkább, ahol az EU legnagyobb korrupciós botránya zajlik?”


Tíz év alatt sokat romlott

Azért nem, mert ez a jelentés országokról szól. Többnyire a befektetőknek, tehát a gazdaság szereplőinek jelzi az adott országban uralkodó helyzetet. Ugyanakkor a felmérés adatait is üzletemberektől szerzik. A berlini székhelyű intézet méréseinél 0-tól 100-ig terjed a skála. Minél korruptabb egy ország, annál kevesebb pontot kap. Egy éve 43 pontot szerzett Magyarország, tavaly 42 pontot. Ez a merítésben szereplő 180 ország közül a 77. helyre jogosít bennünket a világon, ami középmezőny, de az EU-ban első vagyunk. Aggodalomra ad okot, hogy tíz év alatt egy ország sem rontott annyit a pontszámán, mint Magyarország.

Ahogy várható is volt, a legtisztább országok: Dánia 90, Finnország és Új-Zéland 87, Norvégia  84, Svédország  83 ponttal.

A politika markában

„Jogállamról klasszikus értelemben már nem beszélhetünk Magyarországon, az államot foglyul ejtette, a markában tartja a politika” – nyilatkozta a jelentés kapcsán Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója.  Az ATV kedd esti hírháttér műsorában ezt tovább fejtegette, mondván, a közpénzeket, a piacot is markában tartja a politika.

Ebből egyébként sem Orbán Viktor miniszterelnök, sem a Fidesz nem csinál titkot, megideologizálva, de dettó ugyanezt mondják: szükségesnek látják egy új nemzeti burzsoázia kiépítését, ahogy a Corvinus rektora fogalmazott. Azaz segítenek a patrióta vállalkozások helyzetbe hozásában.

legkorruptabb, MAGYARORSZÁG ÉLEN JÁR – Legkorruptabb az EU-ban
Fotó: Adem Altan / AFP

Dübörög a haveri kapitalizmus

Erőfeszítéseiket siker koronázta, mert mint a korrupciós jelentésben olvasható: „A haveri kapitalizmus kiépült és teljes gőzzel működik”. Nem csak a pályázatokon, hanem az úgynevezett KEKVÁ-kon keresztül is óriási pénzeket szerveznek ki. A KEKVA a negyedik Orbán-kormány találmánya: közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány. „Olyan szervezet, mely az eredetileg állami tulajdonú, nagy értékű és társadalmilag fontos értékeket a kormány határozatai során megszerzi és birtokolja.” Ilyenek például az egyetemek, amelyek szemet szúrtak az EU-nak, és emiatt majdnem leállították az Erasmus és a Horizont kutatási pénzeket. Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter szerint azonban, miután Brüsszelben tárgyalt, kijelentette, nincs gond, két, nem túl bonyolult jogszabály-módosítással mindkét ügy pozitívan lezárulhat már márciusban.  

Ami sok, az sok

Az Erasmus és a Horizont érzékeny, de kis problémák az EU Magyarország ellen indított jogállamisági eljárásában, aminek során 22 milliárd euró kohéziós támogatás elvesztése forog kockán. Navracsics Tibor feladata meggyőzni az Európai Bizottságot, hogy Magyarország elkötelezett a korrupció ellen. A Transparency International értékelése szerint: „az elmúlt másfél évtized legkomolyabb korrupció elleni intézkedéssorozatát ígérte meg a kormány, ez valóban mérsékelheti az EU-s forrásokkal kapcsolatos visszaéléseket, ha az unió szigorúan ellenőrzi, de rövid távon nem alkalmas sem az állam foglyul ejtésének megtörésére, sem a jogállam helyreállítására.”

Mesterházy Attila az ATV kedd esti hírháttér műsorában, a Mai témában annak a véleményének adott hangot, miszerint a korrupció felszámolásához politikai döntés kellene. De a jelek szerint a Fidesznek nem áll szándékában fellépni a korrupció ellen, hiszen a politikája lényege helyzetbe hozni a saját oligarcháit. Legfeljebb az ellenzék háza táján üldözi a korrupciót.

A nagy ritkán bíróság elé kerülő ügyekből, mint például Völner–Schadl pedig hiányoznak a nagyvadak, illetve sejthetően kitakarják őket belőle – gyanítja az ellenzéki média.

Kép forrása: ROBERT HEGEDUS

[fbcomments]