Közérzet · 2021.11.17.

Magyarország a legsérülékenyebb

Egy kutatásból kiderül, hogy az Európai Unió országai közül Magyarország a legsérülékenyebb a Kreml és Peking befolyásával szemben.

A Globsec és partnereinek legújabb, kiterjedt kutatása a Vulnerability Index nyolc közép-európai és nyugat-balkáni ország sérülékenységét vizsgálta. Magyar részről a Political Capital vett részt a kutatásban.

A Vulnerability Index abban segít eligazodni, hogy miként játszódik le a Nyugat, illetve Oroszország és Kína konfliktusa a NATO és az EU földrajzi értelemben vett perifériáján, ahol néhány állam még csak szeretne e nyugati struktúrák tagjává válni. Bulgáriát, Csehországot, Észak-Macedóniát, Magyarországot, Montenegrót, Romániát, Szerbiát és Szlovákiát egy 1-től 100-ig terjedő skálán értékelték, ahol a legellenállóbb ország 1, a legsérülékenyebb pedig 100 pontot kapna. Az összesített index több terület pontszámaiból áll össze: a közvélemény, a politikai környezet, a közigazgatás, az információs környezet, a civil és az akadémiai szféra alindexeiből. (A teljes cikk, benne az országok sérülékenységét illusztráló grafikonnal itt olvasható.)

A kutatásban szereplő uniós tagállamok közül Magyarország a legkevésbé ellenálló (44/100). Ennek fő okai közé sorolhatjuk a sajtó, illetve a civil társadalom szűkülő szabadságát. Mindkét szféra a magyar kormány támadásainak célpontjává vált, egyre nagyobb kontrollra törekedve felettük. Ez a politikai elit irányából érkező sérülékenység minden kutatott területre kiterjed. A kormányoldal (kiegészülve a Mi Hazánkkal, illetve a Munkáspárttal) aktívan terjeszt Kreml- vagy Peking-párti narratívákat. Oroszország és Kína Magyarországon főként megbízható gazdasági partnerként jelenik meg a Fidesz retorikájában, akikkel a jó együttműködés hazánk gazdaságát is fellendítheti. A Nyugat és a nyugati szervezetek jellemzően becsmérlő jelzők kíséretében tűnnek fel.

Fotó: Getty Images

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!