Kultúra · 2021.06.14.

Magyar Mozgókép Fesztivál: Filmre vele!

Kortárs magyar regényeket – köztük több díjnyertes alkotást – ajánlanak megfilmesítésre június 25-én 15 órakor Veszprémben, az Óváros téren, a Filmio Fröccsteraszon a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében.

A Filmre vele! program – melynek háziasszonya Prokopp Dóra – keretében filmes szakemberek Benedek Szabolcs, Háy János, Láng Zsolt, Péterfy Gergely, Toroczkay András és Vámos Miklós egy-egy művét mutatják be és ajánlják megfilmesítésre. A művekből Vecsei H. Miklós olvas fel részleteket, a moderátor Lévai Balázs.

A felsorolt szerzők egy-egy regényét mutatja be – pitch-eli – 5-6 percben hat „könyvgazda”. Ezek után Vecsei H. Miklós felolvassa a könyvgazda által előre kijelölt részletet a könyvből, majd a szakmai zsűri és a közönség kérdéseket tehet fel a könyvgazdának, sőt, akár a szerzőnek is, akik közül többen személyesen is jelen lesznek. E folyamat végén dönt majd a zsűri, hogy kinek ítéli a Legjobb Pitch Díjat.

Benedek Szabolcs Kádár hét napja című könyvének gazdája Nagy V. Gergő forgatókönyvíró (a fesztiválon is szereplő Az ezredes a vörös nőért sír rendezője) lesz. A könyv annak a hét napnak a történetét meséli el, amely az ország számára is sorsfordítónak bizonyult. Ugyanakkor arra is keresi a választ, hogy miként és miért lett az 1956-os forradalom kezdeti hívéből annak árulója és eltiprója.

Háy János az idei Libri-shortlisten szerepelt A cégvezető című regényét Sümeghy Claudia producer (Curtiz, Magasságok és mélységek) ajánlja majd megfilmesítésre. A cégvezető azt hitte, isten lábát fogja meg, amikor lapátra tette a régi feleségét és beválasztott egy új nőt. Ő az, aki mindig helyes döntést hozott, ő az, aki mindig jókor volt jó helyen. Ez a mű mindannyiunk helyes és helytelen döntéseinek, céljaink és céltalanságaink, cselekvéseink és tehetetlenségeink könyve.

Háy János

Láng Zsolt Bolyai című regényét – mely 2020-ban Libri-díjas lett – Maruszki Balázs dramaturg, forgatókönyvíró (Nino bárkája, a fesztiválon is szereplő Megbélyegzetten – 1968) ajánlja majd. A regény címszereplője, a XIX. századi zseni. Miközben kibontakozik előttünk egy bonyolult apa-fiú kapcsolat, s tanúi lehetünk egy meg nem értett gondolkodó mindennapi tépelődéseinek, aközben egy másik szálon épp az ő rendkívüli életét tanulmányozza napjainkban egy író.

Láng Zsolt

Péterfy Gergely 2015-ben Aegon-díjat kapott Kitömött barbár című regényét Kolozsi László író (Apafa), forgatókönyvíró pitch-eli majd. 1796-ban Kazinczy Ferenc hétéves börtönbüntetését tölti Csehországban, amikor Bécsben meghal barátja, Angelo Soliman. Holttestét császári parancsra kitömik és kiállítják a Természettudományi Múzeumban. Harminchat évvel később Török Sophie, Kazinczy özvegye elmegy a múzeumba, hogy szembenézzen a kitömött testtel.

Péterfy Gergely

Toroczkay András Boldog emberek című groteszk és szívszorítóan szép művét téves kapcsolásokról és tétova kapcsolatokról Lemhényi Réka (Taxidermia, Final cut) vágó, dramaturg ismerteti majd. Főhősünk a fiú, akit kollégái Jocónak hívnak, ismeretlen telefonálók pedig mint Süveges Csabát keresik. Ki is ő? Alföldi félárva, aki beteg apjával próbál szót érteni? Tisztaságmániás szorongó?

Toroczkay András

Végül Kertész Zsanettforgatókönyvíró (A tanár – TV sorozat) prezentálja Vámos Miklós Dunapest című írását, melynek „főszereplője” az 1938-ban felépült Pozsonyi út 38–40. A 38-as szám csillagos ház volt 1944-ben, a vele egybeépített 40. pedig svájci védettségű is. E patinás bérház múltja és jelene köti össze a cselekmény két szálát.

Vámos Miklós

Az esemény együttműködő partnerei az Ünnepi Könyvhét és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése.

Minden programról információk a Magyar Mozgókép Fesztivál weboldalán.

A fesztiválról korábban itt, itt és itt írtunk.

Benedek Szabolcs Kádár hét napja című regény írója. Fotók: Magyar Mozgókép Fesztivál

Képek forrása: Czimbal Gyula and valuskagabor@gmail.com

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!