EKF / Kultúra · 2022.04.29.

Magyar Mozgókép Fesztivál – A játszmával indul

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében rendezik meg június 9. és 12. között a Magyar Mozgókép Fesztivált.

A hazai filmek ünnepén három városban – Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban –, kilenc helyszínen közel száz magyar filmet láthatnak a filmbarátok, melyek közül húsz hazai premier. Az eseményt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program bonyolítja le, a háziasszony Juhász Anna lesz.

A közönséget szabadtéri és mozis vetítésekkel, felújított klasszikusokkal, sztárokkal, közönségtalálkozókkal, gyermek- és ifjúsági programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és gasztroprogramokkal várják a szervezők.


A fesztivál nyitófilmje Fazakas Péter A játszma című alkotása lesz Nagy Zsolttal, Kulka Jánossal, Hámori Gabriellával és Scherer Péterrel a főszerepben. Emellett további tizenkilenc alkotás premierjét tartják a fesztiválon. Itt lesz először látható Rohonyi Gábor és Vékes Csaba romantikus vígjátéka, a Szia, Életem!, melyben olyan kiváló színészeket láthatunk, mint Thuróczy Szabolcs, Básti Juli, Mucsi Zoltán és Kovács Patrícia. A fesztiválprogramban debütál Papp Gábor Zsigmond Bereményi kalapja című alkotása is. A zenés dokumentumfilm Bereményi Gézát és sokrétű munkásságát mutatja be. A fesztivál a Kár a benzinért című film vetítésével emlékezik meg a 100 éve született Pécsi Sándorról. A 120 éve született Jávor Pál tiszteletére pedig látható lesz a Toprini nász című felújított klasszikus. Az esemény zárófilmje Pálinkás Norbert Katinka című életrajzi dokumentumfilmje lesz.

Veszprémben két új helyszínen, a História Malomkertben és a Játékszínben, valamint a Hangvillában, az Óváros téren, az Expresszóban és az Agóra kulturális központban, Balatonfüreden a Tagore sétányon és a Balaton moziban, Balatonalmádiban pedig a Wesselényi strandon elhelyezett óriás kivetítőn peregnek majd a filmek.

A képen balról jobbra: Lukácsy György, a Magyar Mozgókép Fesztivál igazgatója, Káel Csaba filmügyi kormánybiztos, dr. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 – EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos és Juhász Anna, a fesztivál háziasszonya

– A fesztiválra kiválasztott filmek sokasága és sokszínűsége is mutatja, hogy a magyar filmipar csúcsformában van – nyilatkozta a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón Káel Csaba filmügyi kormánybiztos. – Rendkívül izgalmas programmal várjuk a nézőket júniusban a csodálatos Veszprém–Balaton régióban. Nagy lelkesedéssel indítottuk útjára tavaly, a magyar film 120 éves jubileumát ünnepelve a Magyar Mozgókép Fesztivált. Most, a második kiadásra készülve, a lelkesedésünk még nagyobb, hiszen tavaly elismerő visszajelzéseket kaptunk a szakmabeliektől és a közönségtől is.

Dr. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 – EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos elmondta:

– Örülünk neki, hogy a magyar film ünnepe immáron másodszor lesz Veszprémben. Bízunk benne, hogy a Magyar Mozgókép Fesztivál és az Európa Kulturális Fővárosa program bebizonyítja, hogy ez a térség egy egységet alkot és népszokássá válik, hogy rész vegyünk egymás ünnepein. Távlati célunk Európa új kulturális-kreatív ipar régiójává válni, a film pedig ezen ágazat legdinamikusabban fejlődő területeinek egyike. Nem titkolt célunk, hogy a mozgóképszakma találkozóhelyévé váljunk.

A hard core rajongók május 15-éig válthatnak early bird bérletet, és lesz diák-, nyugdíjas, valamint helyi kedvezmény is. A Magyar Mozgókép Fesztivál záróakkordjaként június 12-én a Magyar Filmakadémia átadja a magyar mozgókép díjakat.

A vezető képen Staub Viktória és Kulka János A játszma egyik jelenetében

Kép forrása: Attila Szvacsek - © Szupermodern Stúdió

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]